Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Νοε-2021 10:19

  Τουρκία: Ανάπτυξη 7,4% της οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο

  Τουρκία: Ανάπτυξη 7,4% της οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Turkstat, αλλά η κατακόρυφη πτώση στη λίρα εν μέσω ανησυχιών για τον επίκονα υψηλό πληθωρισμό, έχει τώρα βάλει τη χώρα σε νομισματική κρίση.

  Η ανάπτυξη στο τρίμηνο υποστηρίχθηκε από την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε 9,1% σε ετήσια βάση, μετά από την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό τον Ιούλιο.

  Η κρατική κατανάλωση αυξήθηκε 9,6%, ενώ ο σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 2,4%.

  Οι καθαρές εξαγωγές επίσης οδήγησαν την ανάπτυξη, υποστηριζόμενες από τις ισχυρές επιδόσεις στις εξαγωγές.

  Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 25,6% με την εξωτερική ζήτηση να οδηγεί τις αυξημένες τουριστικές ροές και τις αποστολές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 8,3%.

  Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στο 22% από το 21,7%.

  Η οικονομία αυξήθηκε με ρυθμό-ρεκόρ τότε λόγω της ανάκαμψης της δραστηριότητας και της ευνοϊκής σύγκρισης με το 2020.

  Η χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών κατ’ εντολή του προέδρου Ερντογάν, άνοιξε τον δρόμο για την άνοδο του πληθωρισμού και προκάλεσε φρενίτιδα στη λίρα, πλήττοντας την αγοραστική ισχύ των νοικοκυριών και καθιστώντας τις κρίσιμες εισαγωγές, συμπεριλαμβάνοντας την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, πολύ πιο ακριβές.

  Ο Ερντογάν έχει πιέσει την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε σχεδόν στο 20% τον Οκτώβριο.

  Η στήριξή του σε περαιτέρω μειώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, διέλυσε τις όποιες ελπίδες για αλλαγή πορείας, στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ