Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Νοε-2021 11:13

  Πολωνία: Η Γερμανία να μην επιτρέψει ο Nord Stream 2 να γίνει όπλο του Πούτιν

  Nord stream 2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να αλλάξει στάση στο θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι τον χρησιμοποιεί ως όπλο εναντίον της Ουκρανίας.

  "Αναμένω ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψει ο Nord Stream 2 να γίνει εργαλείο στο οπλοστάσιο του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν", δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε συνέντευξή του στο dpa.

  Ο αγωγός γίνεται "εργαλείο για να εκβιαστεί η Ουκρανία και η Μολδαβία", πρόσθεσε ο ίδιος. "Είναι επίσης εργαλείο για τη χειραγώγηση των τιμών ενέργειας".

  Ο αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων που περνά κάτω από τη Βαλτική έχει στόχο να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία καθώς αναμένεται η έγκρισή του από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές.

  Την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας ανακοίνωσε στα μέσα Νοεμβρίου την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, ζητώντας την οργάνωση της εταιρείας εκμετάλλευσης κατά τρόπο σύμφωνο με τη γερμανική νομοθεσία.

  Η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει παγωμένη μέχρι ο διαχειριστής του Nord Stream 2, με έδρα το Τσουκ της Ελβετίας, να ολοκληρώσει την μεταβίβαση "των βασικών στοιχείων ενεργητικού και των ανθρώπινων πόρων" σε θυγατρική που έχει ιδρυθεί στην Γερμανία για το γερμανικό τμήμα του αγωγού, επεσήμανε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

  Η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG είναι θυγατρική της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom.

  Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, μεταξύ των Σοσιαλδημορατών (SPD), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), αναμένεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις αρχές Δεκεμβρίου.

  Στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα τρία κόμματα και η οποία παρουσιάστηκε την Τετάρτη δεν γίνεται σαφής αναφορά στον Nord Stream 2. Ωστόσο επισημαίνεται ότι "οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την ενέργεια ισχύουν επίσης και για έργα στη Γερμανία".

  Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι στον Nord Stream 2, ενώ το FDP εμφανίζεται επιφυλακτικό και το SPD είναι πιο ανοικτό στον αγωγό.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ