Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 15:41

  Κλιμακώνεται ο αλιευτικός "πόλεμος" Γαλλίας-Βρετανίας: Ψαράδες απέκλεισαν το λιμάνι του Καλαί

  Κλιμακώνεται ο αλιευτικός "πόλεμος" Γαλλίας-Βρετανίας: Ψαράδες απέκλεισαν το λιμάνι του Καλαί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν το λιμάνι του Καλαί την Παρασκευή, εμποδίζοντας προσωρινά την είσοδο δύο μεταγωγικών που μετέφεραν φορτηγά και επιβάτες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδώσει περισσότερες άδειες αλιείας στα βρετανικά ύδατα.

  Σε μια προσπάθεια να διαταράξουν το εμπόριο, πολλές μηχανότρατες έκαναν ελιγμούς για να αναγκάσουν τα φερι DFDS και P&O να μειώσουν την ταχύτητα και να μείνουν εκτός του λιμανιού, ένα σημαντικό σημείο εισόδου στην ηπειρωτική αγορά για βρετανικά προϊόντα.

  Ο αποκλεισμός, που διήρκεσε 90 λεπτά, σηματοδότησε μια κλιμάκωση στη μετά Brexit διαμάχη μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας στα παράκτια ύδατα της Βρετανίας.

  Η Βρετανία λέει ότι οποιεσδήποτε άδειες παρακρατούνται, στερούνται της σωστής τεκμηρίωσης για την έκδοσή τους.

  Τα δύο πλοία έξω από το λιμάνι την Παρασκευή μείωσαν την ταχύτητά τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η διαδρομή τους, έδειξε η εφαρμογή MarineTraffic. Στη συνέχεια, η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε στη σήραγγα της Μάγχης, όπου οι ψαράδες μπλόκαραν εμπορεύματα που μετακινούνταν από και προς τη Βρετανία μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης της σήραγγας της Μάγχης.

  Το Ντόβερ-Καλαί είναι ο συντομότερος θαλάσσιος δρόμος μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μόλις 23 μίλια (37 χλμ.) - και υπήρξε μια από τις κύριες αρτηρίες της Βρετανίας για το ευρωπαϊκό εμπόριο από τον Μεσαίωνα.

  Πριν από το Brexit και την πανδημία, 1,8 εκατομμύρια φορτηγά ετησίως περνούσαν μέσω του Καλαί.

  "Ανταρσία" στο Saint-Malo

  Νωρίτερα την ίδια μέρα, ψαράδες εμπόδισαν ένα μικρό βρετανικό φορτηγό, το Normandy Trader, να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Saint-Malo της Βρετάνης. Η Γαλλία λέει ότι το Jersey, νησάκι εξαρτώμενο από το βρετανικό στέμμα, δεν έχει επίσης εκδώσει άδειες ψαράδων.

  Η διαμαρτυρία του Saint-Malo διάρκειας μίας ώρας και η μεγαλύτερη δράση πιο ανατολικά κατά μήκος των ακτών της Γαλλίας κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν μια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με ένα σύστημα αμοιβαίας αδειοδότησης για τα αλιευτικά σκάφη.

  Έχουν επίσης εμπλακεί σε μια διαμάχη σχετικά με τη μετανάστευση μεταξύ καναλιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ