Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Νοε-2021 14:17

    Γαλλία-Ιταλία μαζί σε μία Ευρώπη σε πλήρη ανασύνθεση

    Γαλλία-Ιταλία μαζί σε μία Ευρώπη σε πλήρη ανασύνθεση
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Εξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου και έξοδος της Άνγκελα Μέρκελ: σε μία Ευρώπη σε πλήρη ανασύνθεση, απειλούμενη στα ανατολικά της σύνορα από αντιδραστικές δυνάμεις, η διμερής συνθήκη που υπέγραψαν σήμερα η Γαλλία και η Ιταλία σηματοδοτούν την βούληση των δύο ηγετών, του Εμανουέλ Μακρόν και του Μάριο Ντράγκι, να πάρουν στα χέρια τους την ηγεσία της Ευρώπης.

    Η συνθήκη του Κιριναλίου περιλαμβάνει σχέδια ενισχυμένης συνεργασίας σε διάφορους τομείς, από την βιομηχανική παραγωγή μέχρι την καινοτομία, την άμυνα, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

    Αλλά, πέραν όλων αυτών, η προσέγγιση των δύο χωρών, ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει συμβολικό χαρακτήρα σε μία Ευρώπη χωρίς πυξίδα.

    "Μία ισχυρότερη σχέση ανάμεσα στην Ιταλία και την Γαλλία συμβάλλει στην οικοδόμηση μίας ισχυρότερης Ευρώπης, πράγμα ακόμη πιο αναγκαίο σήμερα απέναντι στις προκλήσεις που μόνο μία περισσότερο ολοκληρωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει", συνόψισε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

    Μετά το Brexit, η Γαλλία βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με το Λονδίνο σχετικά με τις ρυθμίσεις για την αλιεία. Στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ αδειάζει το γραφείο της περιμένοντας τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ολαφ Σολτς. Και αυξάνεται η ένταση σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την μία πλευρά, και την Ουγγαρία και την Πολωνία από την άλλη.

    Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, Παρίσι και Ρώμη παρουσιάζονται ως εγγυητές της συνέχειας και της σταθερότητας.

    "Εχουμε ανάγκη να οικοδομήσουμε την γαλλοϊταλική σχέση απέναντι σε μία Γερμανία που ζει την αλλαγή εποχής και απέναντι στους Πολωνούς και τους Ούγγρους. Δεν ξέρουμε ποια Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουμε σε πέντε, δέκα χρόνια", εξηγεί ο Giuseppe Bettoni, καθηγητής του Πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης.

    Η γαλλοϊταλική συνθήκη βρισκόταν στα σπάργανα από το 2017.

    Η Γαλλία και η Ιταλία, μέλη του ΝΑΤΟ , θέλησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και μετά την κρίση των υποβρυχίων με την Αυστραλία, εξηγεί ο Matthias Waechter, διευθυντής του Centre international de formation européenne (CIFE). Αυτά τα δύο γεγονότα νομιμοποιούν "τον στόχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας του προέδρου Μακρόν", την ώρα που η Γερμανία παραμένει "λίγο διστακτική".

    Η Ευρώπη σε κατάσταση "φυτού"

    Η συνθήκη ανάμεσα στην 2η και την 3η οικονομία της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει να αποδυναμώσει την Ευρώπη;

    "Οι Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε κατάσταση φυτού. Πώς μπορούμε να τις αποδυναμώσουμε περισσότερο; Αυτές οι διμερείς επαφές δεν αποδυναμώνουν την Ευρώπη. Γίνονται διότι η Ευρώπη είναι αδύναμη", λέει ο ο Giuseppe Bettoni. Και στην πραγματικότητα, "ως προς αυτά τα μεγάλα σχέδια, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι θα προχωρήσουν και από τους 27 συγχρόνως, με τις ίδιες νοοτροπίες", δηλώνει ο ιστορικός και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Marc Lazar.

    Για τον Matthias Waechter, το θέμα δεν είναι η δημιουργία μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, αλλά αντίθετα το θέμα είναι κάποιος να πατήσει το γκάζι.

    Και όποιος θέλει, ας ακολουθήσει.

    Ολες αυτές οι διμερείς σχέσεις μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία δυναμικών πυρήνων και να δείξουν στους αντιπάλους ότι "η Ευρώπη προχωρεί, ότι φέρνει αποτελέσματα και συγκεκριμένες λύσεις", προσθέτει.

    Οσο για την Γερμανία, η γαλλοϊταλική συνθήκη δεν πρέπει να την ανησυχεί. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει άπειρες αποδείξεις της προσήλωσής του στην γαλλογερμανική σχέση κατά την διάρκεια της θητείας του και ο Μάριο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σωτήρας του ευρώ, χαίρει εκτιμήσεως στο Βερολίνο.

    "Το ειδικό βάρος του Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ σημαντικό" και ο ίδιος μοιράζεται με τον Εμανουέλ Μακρόν "πολλά σημεία συμφωνίας ως προς την οικονομική πολιτική και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τις "φειδωλές" χώρες", λέει ο Marc Lazar.

    Το σχέδιο ανάκαμψης και η χαλάρωση των κανόνων περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση "συνιστούν καθαυτά νίκη για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου", δήλωσε διπλωμάτης στην Ρώμη.

    Ο γαλλογερμανικός άξονας παραμένει σε κάθε περίπτωση ο σημαντικότερος για την Γαλλία, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

    "Η Ιταλία είναι ικανοποιημένη που ο εταίρος της στρέφεται σε εκείνην, αλλά ο στόχος της Γαλλίας είναι να βάλει λίγο πιπέρι στην συμμαχία της με την Γερμανία", θεωρεί ο Marc Lazar.

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Διαβάστε ακόμη

    * "Η Ιταλογαλλική Συνθήκη βοηθά την Ευρώπη", δήλωσαν Ντράγκι και Μακρόν

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ