Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 11:58

  Τι γνωρίζουμε προς το παρόν για τη νέα παραλλαγή από τη νότια Αφρική

  Τι γνωρίζουμε προς το παρόν για τη νέα παραλλαγή από τη νότια Αφρική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει χαρακτηριστεί ως B.1.1.529, εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ταυτοποιήθηκε στη Μποτσουάνα, και μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 10 περιπτώσεις αυτού του στελέχους, αιτία για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή.

  Προς το παρόν εκτός της Νότιας Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική. Η βιβλιογραφία αναφορικά με το νέο στέλεχος ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη (Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

  Παρότι ο αριθμός των περιστατικών B.1.1.529 είναι πολύ χαμηλός - τρία στη Μποτσουάνα, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ - είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο στέλεχος ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

  Αυτό την καθιστά θεωρητικά πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

  Προς το παρόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει το B.1.1.529 ως στέλεχος υπό επιτήρηση "variant under monitoring", η οποία είναι χαμηλότερου κινδύνου από τα στελέχη ενδιαφέροντος "variants of interest", και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος "variants of concern". Στην τελευταία ομάδα ανήκει το στέλεχος Δέλτα.

  Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες ενίσχυσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς την Παρασκευή μετά τον εντοπισμό της νέας και πιθανώς ανθεκτικής στα εμβόλια παραλλαγής του κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, με την ΕΕ, τη Βρετανία και την Ινδία μεταξύ εκείνων που ανακοίνωσαν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.

  Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Christian Lindmeier, δήλωσε ότι η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του οργανισμού του ΟΗΕ και άλλοι εμπειρογνώμονες για την εξέλιξη του ιού συνομιλούν με Νοτιοαφρικανούς ερευνητές. Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και η πρώιμη ανάλυση δείχνει ότι έχει "μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων" που απαιτούν περαιτέρω μελέτη, είπε ο Lindmeier.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ