Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Νοε-2021 08:26

  Αμετανόητοι οι Τούρκοι: Θα συνεχίσουμε με τη μείωση των επιτοκίων

  Αμετανόητοι οι Τούρκοι: Θα συνεχίσουμε με τη μείωση των επιτοκίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων, και οι "χειριστικές επιθέσεις” στη λίρα, η οποία έχει αγγίξει νέα ιστορικά χαμηλά αυτή την εβδομάδα, δεν θα αφήσουν καμία μόνιμη ζημιά, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός ΟΙκονομικών Nireddin Nebati.

  Σε μια ιστορική διολίσθηση, η λίρα διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό στις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της υπεράσπισης από τον πρόεδρο Ερντογαν της κεντρικής τράπεζας να μειώσει την πολιτική στο 15% παρά το ότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 20%.

  Διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό για 11 συνεχόμενες συνεδριάσεις και έχει χάσει το 45% της αξίας της από την αρχή του έτους, ενώ οι μισές από αυτές τις ζημιές έχουν λάβει χώρα από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας.

  "Πρέπει να αποτιμήσουμε την τουρκική οικονομία από ένα μεγαλύτερο πλαίσιο, αντί από μια στενή προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη συναλλαγματική ισοτιμία”, ανέφερε ο Nebati στο twitter.

  "Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, δεν υπάρχει ζήτημα το επιτόκιο να παραμένει χαμηλότερα του πληθωρισμού”.

  Πρόσθεσε μάλιστα ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα δώσει τόνωση στην οικονομία και θα ενισχύσει την απασχόληση και τις εξαγωγές, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  Ανέφερε ότι τα έσοδα που κέρδισε από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, θα κατευθυνθούν σε βασικές εισαγωγές, όπως ενέργεια και πρώτες ύλες.

  "Οι χειριστικές επιθέσεις που διεξάγονται εναντίον της τουρκικής λίρας για την πολιτική μας με τα χαμηλά επιτόκια, δεν θα πλήξει σοβαρά την οικονομία μας”, τόνισε.

  "Αν και υπήρξαν αναταράξεις με την τελευταία επίθεση στην ισοτιμία, η οικονομία μας διατηρεί όλη την ισχύ της”, πρόσθεσε.

  "Από το 2013, κάθε φορά που εφαρμόζουμε την πολιτική μας χαμηλών επιτοκίων, συναντούμε έντονη αντίθεση. Αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε”.

  Εκτιμά μάλιστα ότι η πολιτική μείωσης των επιτοκίων θα βοηθήσει την Τουρκία στην μετά την πανδημία εποχή μέσω "ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών”, όπως ο αναπτυσσόμενος τεχνολογικός τομέας, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σύγχρονες υποδομές logistics.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ