Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 15:24

  Ρωσία: Χρειάζονται επενδύσεις μέχρι και $54 δισ. ετησίως για να εξαλείψει το αποτύπωμα άνθρακα

  Ρωσία: Χρειάζονται επενδύσεις μέχρι και $54 δισ. ετησίως για να εξαλείψει το αποτύπωμα άνθρακα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σχέδιο της Ρωσίας να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050, θα απαιτήσει επενδύσεις 1-4 τρισ. Ρουβλιών ετησίως (13,4-53,6 δισ. Δολαρίων), ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

  Η κλιματική αλλαγή συνιστά σοβαρή πρόκληση για τη Ρωσία, η οικονομία της οποίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου, καθώς και στην εξόρυξη.

  Κάποιες από αυτές τις υποδομές είναι χτισμένες σε πάγο (permafrost), που είναι ευάλωτος στην άνοδο της θερμοκρασίας.

  Η Ρωσία, η χώρα με τις τέταρτες μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων παγκοσμίως, θα αξιοποιήσει 1%-2% του ΑΕΠ της για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.

  "Μια τέτοια επένδυση θα απαιτήσει ενεργή χρηματοδότηση από τις ρωσικές τράπεζες και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  Παρόλο που ο ρωσικός τραπεζικός τομέας διαθέτει επαρκή κεφάλαια, τα "πράσινα” projects θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση δανείων, εξαιτίας υψηλών κινδύνων όπως η ανεπαρκής αδιαφάνεια, τόνισε η τράπεζα σε report της.

  Το υπουργείο Οικονομίας έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι δεν θα γίνει μια οικονομία μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050 και εάν στοχεύει στην επίτευξη αυτού του στόχου, διατρέχει κίνδυνο να χάσει την μακροοικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ