Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 14:12

  Ρουμανία: Με συντριπτική πλειοψηφία η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού

  Ρουμανία: Με συντριπτική πλειοψηφία η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ρουμανική βουλή με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού του πρωθυπουργού Νικολάε Τσιούκα, εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά σύστημα εναλλαγής στην πρωθυπουργία για τον τερματισμό του δίμηνου πολιτικού αδιεξόδου.

  Η Ρουμανία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρισκόταν σε πολιτική παράλυση μετά την διάλυση της κεντρώας κυβέρνησης συνασπισμού τον Σεπτέμβριο. Το πολιτικό αδιέξοδο υπονόμευσε τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη και τις προσπάθειες για την μείωση του δημοσιονομικού και εμπορικού ελλείμματος και την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία της Covid-19.

  "Μπορούμε επιτέλους να προσφέρουμε προοπτική και να εγγυηθούμε την σταθερότητα και την ανάπτυξη. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μιας νέας προσέγγισης στην διακυβέρνηση της Ρουμανίας για την βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κατάστασης των πολιτών", δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Νικολάε Τσιούκα, απόστρατος στρατηγός και ηγέτης των Φιλελεύθερων του PNL, ο οποίος θα ασκήσει την πρωθυπουργία μέχρι την 25η Μαΐου 2023.

  Η συμφωνία του PNL με τους σοσιαλδημοκράτες του PSD προβλέπει ότι ο Νικολάε Τσιούκα και ο υποψήφιος του PSD Μαρσέλ Τσιολάκου θα εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία με θητεία ενάμιση χρόνου έκαστος.

  Οι Φιλελεύθεροι του PNL, οι ελάσσονες εταίροι τους, οι Σοσιαλδημοκράτες του PSD, και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR εξασφάλισαν υποστήριξη του 70% της ρουμανικής βουλής προς την κυβέρνηση συνασπισμού.

  Σήμερα, η κυβέρνηση έλαβε την υποστήριξη 318 βουλευτών της 444μελούς ρουμανικής βουλής.

  Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, παρά την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνηση συνασπισμού έχει μπροστά της ανηφορικό δρόμο λόγω της διάστασης απόψεων, κυρίως ως προς την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ