Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 12:58

  Bundesbank: Ευάλωτες οι γερμανικές τράπεζες στην άνοδο των τιμών των ακινήτων

  Bundesbank: Ευάλωτες οι γερμανικές τράπεζες στην άνοδο των τιμών των ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι γερμανικές τράπεζες είναι όλο και πιο ευάλωτες σε μια υπερτιμημένη αγορά ακινήτων, και οι οικονομικές αρχές θα πρέπει να τις υποχρεώσουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα για ασφάλεια, ανέφερε η Bundesbank στο stability report της.

  Η Γερμανία μείωσε το λεγόμενο αντικυκλικό απόθεμα ασφάλειας για τις τράπεζες στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας.

  Τώρα όμως, η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και ο τραπεζικός δανεισμός γρήγορος, επομένως θα πρέπει να υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, ως προετοιμασία για μια δύσκολη ημέρα, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

  Η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Claudia Buch, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι "το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ξανά από νωρίς”.

  Το απόθεμα ασφαλείας, που τώρα είναι στο μηδέν, ορίστηκε στο 0,25% της συνολικής έκθεσης ρίσκου των τραπεζών προ πανδημίας, αλλά τα τωρινά πιστωτικά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, πρόσθεσε η Bundesbank.

  Αυτό το απόθεμα δεν λαμβάνει ρητά υπόψη την έκρηξη της αγοράς κατοικιών, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και πιθανή ανάληψη δράσης από τις ρυθμιστικές αρχές.

  Οι τιμές κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται και οι δείκτες υποδηλώνουν ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, αφήνοντας τα ακίνητα υπερτιμημένα καθώς η αύξηση των τιμών και των ενοικίων υπερβαίνει τα εισοδήματα.

  "Οι υπερβολές στις τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν την τάση να αυξηθούν περαιτέρω”, τόνισε η τράπεζα. "Η Bundesbank εκτιμά ότι η αύξηση θα είναι της τάξης του 10%-30% στη Γερμανία το 2020”.

  Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορεί να υπερεκτιμούν την αξία των εξασφαλίσεων δανείου, αφήνοντας τις εκτεθειμένες σε μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση μιας αναπροσαρμογής των τιμών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ