Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Νοε-2021 10:49

  Riksbank: Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Σουηδία (upd)

  Riksbank: Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Σουηδία (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:34

  Η σουηδική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αμετάβλητη πολιτική, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός που διαμορφώνεται υψηλότερα του στόχου, θα υποχωρήσει στο επόμενο έτος, στοχεύοντας σε μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων (μετά την πανδημία) στο τέλος του 2024.

  Το βασικό επιτόκιο επαναγοράς είναι στο μηδέν από τις αρχές του 2020, και η Riksbank δεν βιάζει να συσφίξει την πολιτική της, παρά την ταχεία ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

  "Εάν ο πληθωρισμός πρόκειται να πλησιάσει τον στόχο μακροπρόθεσμα, οι πιέσεις κόστους πρέπει να αυξηθούν πιο μόνιμα. Αυτό απαιτεί συνεχιζόμενη στήριξη από τη νομισματική πολιτική”, αναφέρει η κεντρική τράπεζα στο ανακοινωθέν της.

  Η Risksbank επίσης εμμένει στα σχέδια της να διατηρήσει τον ισολογισμό της μέχρι το επόμενο έτος, προτού επιτρέψει τη σταδιακή μείωση του.

  Οι κεντρικές τραπεζίτες ανά τον κόσμο δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν ο τρέχον υψηλός πληθωρισμός είναι μια προσωρινή επίδραση της επανέναρξης των οικονομιών μετά την πανδημία ή θα διαρκέσει περισσότερο, και πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν να περιορίζουν την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

  Στη Σουηδία, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2008, αλλά η Riksbank -η οποία έχει ξεκινήσει ήδη το tapering στο πρόγραμμα αγοράς assets- έχει πειστεί ότι οι πιέσεις των τιμών είναι προσωρινές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ