Πέμπτη, 25-Νοε-2021 10:39
Ινδία: "Σκληρή" εποπτεία ή πλήρης απαγόρευση για τα crypto με φόντο την ψηφιακή ρουπία;

Ένα νέο νομοσχέδιο που θα διαμορφώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά κρυπτονομισμάτων στην Ινδία αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο και οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Ασίας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί τελικά να επιλέξουν την επιβολή αυστηρών κανονισμών στην αγορά κρυπτονομισμάτων αντί για την πλήρη απαγόρευσή τους, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Zebpay, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια crypto στην Ινδία.
"Πιστεύω ότι θα έχουμε κάποιου είδους ρύθμιση, με σκληρή κατεύθυνση", δήλωσε στο CNBC ο Avinash Shekhar, συνδιευθύνων σύμβουλος της Zebpay.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο με στόχο τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων. Ειδικότερα, επιδιώκει να απαγορεύσει τα περισσότερα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα καθώς και να θεσπίσει ένα πλαίσιο για τη δημιουργία ενός επίσημου ψηφιακού νομίσματος που θα εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας. Ωστόσο, θα επιτρέψει "ορισμένες εξαιρέσεις για την προώθηση της υποκείμενης τεχνολογίας του κρυπτονομίσματος και των χρήσεών του".
Η κεντρική τράπεζα της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ψηφιακής ινδικής ρουπίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει πιλοτικά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Ο Shekhar δήλωσε στο CNBC ότι τους τελευταίους οκτώ με εννέα μήνες, η στάση της κυβέρνησης σχετικά με τα κρυπτονομίσματα άλλαξε μετά από διαβουλεύσεις των αξιωματούχων με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.
"Το μήνυμα ή η αίσθηση που έχουμε από την κυβέρνηση είναι ότι αναζητά κάποιο είδος ρύθμισης - αυστηρή ρύθμιση, αλλά όχι πλήρη απαγόρευση", τόνισε ο ίδιος.
Τον Μάρτιο, η Ινδία εξέταζε έναν νόμο που θα απαγόρευε τα κρυπτονομίσματα, επιβάλλοντας πρόστιμο σε όποιον συναλλάσσεται στη χώρα ή και κατέχει τέτοια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Έκτοτε, το Νέο Δελχί άλλαξε ελαφρώς τη στάση του και τώρα προσπαθεί να αποθαρρύνει τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, επιβάλλοντας βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις σε κεφαλαιακά κέρδη και άλλους φόρους, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έδωσε αυτό το μήνα μια κεντρική ομιλία στο The Sydney Dialogue του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής, όπου ανέφερε ότι όλα τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να συνεργαστούν για να "διασφαλίσουν ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια, τα οποία μπορούν να διαφθείρουν τη νεολαία μας".
Όταν η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman ρωτήθηκε από τους Hindustan Times αν η Ινδία θα πρέπει να έχει το δικό της κρυπτονόμισμα, φέρεται να είπε: "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά οφείλουμε να το σκεφτούμε αυτό το ενδεχόμενο".
Οι επικείμενοι κανονισμοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες των μικροεπενδυτών της Ινδίας, οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις των εγχώριων ΜΜΕ -αφού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- ανέρχονται σε 15 με 20 εκατομμύρια.
"Η πτυχή της αγοράς κρυπτονομισμάτων για την οποία δεν γίνεται πολύς λόγος, είναι η καινοτομία στην τεχνολογία", δήλωσε ο Shekhar.
"Με τη ρύθμιση που έρχεται, νομίζω ότι αυτός θα είναι ένας σημαντικός τομέας όπου θα δημιουργηθούν εταιρείες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία", πρόσθεσε.