Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 21:09

  Πρακτικά Fed: Έτοιμη η FOMC να επισπεύσει την αύξηση επιτοκίων αν συνεχίσει να "τρέχει" ο πληθωρισμός

  Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει - Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διατεθειμένοι να επιταχύνουν τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και να επισπεύσουν την αύξηση των επιτοκίων εμφανίζονται αρκετά μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταία συνεδρίασης της Federal Reserve που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

  "Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσει το εύρος των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμένουν επί του παρόντος οι συμμετέχοντες στην περίπτωση που πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από τα επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους της Επιτροπής", αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που διεξήχθη στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

  Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αποφάσισαν ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίασή τους να ξεκινήσουν τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 2020 προκειμένου να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Συγκεκριμένα, η Fed αποφάσισε τη μείωση του προγράμματος κατά 15 δισ. δολάρια μηνιαίως, 10 δισ. δολάρια λιγότερα ομόλογα και 5 δισ. δολάρια λιγότερους ενυπόθηκους τίτλους, με στόχο να τερματιστούν οριστικά οι έκτακτες αγορές τον επόμενο Ιούνιο.

  Ωστόσο, υπήρξαν αυξανόμενες προστάσεις από ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επιταχυνθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα εν μέσω συνεχιζόμενης αύξησης του πληθωρισμού και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, ούτως ώστε να έχει η Fed μεγαλύτερη ευελιξία να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο, νωρίτερα το επόμενο έτος, εφόσον χρειαστεί.

  Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η επιτάχυνση της μείωσης της αγοράς ομολόγων βρίσκεται τώρα σταθερά στο τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 14-15 Δεκεμβρίου. Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, ενώ οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης - ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό- συνέχισαν να τρέχουν τον Οκτώβριο με υπερδιπλάσιο ρυθμό του ευέλικτου μέσου στόχου 2% που έχει θέση η κεντρική τράπεζα.

  Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, από τα πιο προσεκτικά μέλη της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο ταχύτερου τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν οι θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθερά και ότι μπορούσε να δει την Επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed να αυξάνει τα επιτόκια μία ή και δύο φορές το επόμενο έτος.

  Άλλωστε, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 31 ετών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υπόθεση της Fed ότι η έκρηξη του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας θα ήταν προσωρινή και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν καθώς περιορίζονται τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ζήτηση στρέφεται από τα αγαθά στις υπηρεσίες.

  Και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν δηλώσει πρόσφατα ότι είναι πιο ανοικτοί σε μια αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα το επόμενο έτος, από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως, καθώς ο τρέχων ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας καθιστά εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος της Fed για τη μέγιστη απασχόληση έως τα μέσα του 2022.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ