Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 16:44

  Βρετανία και Τουρκία θα επεκτείνουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

  Βρετανία και Τουρκία θα επεκτείνουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βρετανία και Τουρκία πρόκειται να ενισχύσουν την υπάρχουσα συμφωνία ορόσημο ελεύθερου εμπορίου, ώστε αυτή να συμπεριλάβει περισσότερους τομείς τα επόμενα δύο χρόνια.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ μετά από 47 χρόνια, στις 31 Ιανουαρίου 2020, καθώς τα 27 μέλη του μπλοκ ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου 2018. Στις 24 Δεκεμβρίου πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε εμπορική συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή με την ΕΕ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις εμπορικές απώλειες μετά το διαζύγιο. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου, η χώρα υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία.

  Σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση στα 9,7 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές της από τη χώρα αυξήθηκαν κατά 4,5% στα 4,2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.

  Το Brexit δεν έχει επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία χάρη στις ιστορικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Κρις Γκοντ, πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία (BCCT).

  Επεσήμανε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα για την ενίσχυση και τη βελτίωση των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών.

  "Υπάρχει η ευκαιρία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επαναδιαπραγματευτούμε τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου για να συμπεριλάβουμε περισσότερους τομείς και να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες τόσο στις τουρκικές εταιρείες όσο και στις βρετανικές εταιρείες".

  Η γεωργία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η τεχνολογία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι τομείς που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο χώρες", είπε και συμπλήρωσε: "Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε να τα συμπεριλαμβάνουμε στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου", δήλωσε ο Γκοντ.

  Οι υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών θα συναντηθούν τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες για να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, αποκάλυψε.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ