Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Νοε-2021 08:48

  Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη αύξηση των επιτοκίων σε δύο μήνες

  Νέα Ζηλανδία: Δεύτερη αύξηση των επιτοκίων σε δύο μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σήμερα, για να ελέγξει την άνοδο των τιμών καταναλωτή και προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες κατοικιών να ετοιμάζονται για περαιτέρω αυξήσεις.

  Η Reserve Bank of new Zealand αύξησε το βασικό επιτόκιο (OCR) κατά ένα τέταρτο, στο 0,75%, στην τελευταία πολιτική συνεδρίαση του έτους, καθώς η χώρα βγαίνει από την πανδημία και προετοιμάζεται να ανοίξει στον κόσμο.

  Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

  Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Adrian Orr, τόνισε πως η τράπεζα εξέτασε σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης και αύξησης κατά 50 μονάδες, αλλά πρόσθεσε ότι η αύξηση κατά 25 μονάδες, θεωρήθηκε ως η καλύτερη κίνηση.

  "Επί του παρόντος, με όλα όσα έχουμε στα χέρια μας, βλέπουμε σταθερά βήματα των 25 μονάδων βάσης, πίσω σε επίπεδα όπου το OCR είναι οριακά πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο, ως η πιο ισορροπημένη προσέγγιση που μπορούμε να ακολουθήσουμε”, τόνισε ο ίδιος σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

  Στις προβλέψεις της η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 2,5% μέχρι το 2023 και θα πάνε υψηλότερα μέχρι το τέλος του 2024.

  "Δεδομένης της υπερθέρμανσης της οικονομίας, θεωρούμε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις”, αναφέρει αναλυτής στην Capital Economics.

  "Αναμένουμε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στο επόμενο έτος μέχρι το 2%, μέχρι τα μέσα του 2022”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ