Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 14:42

  Ρωσία: Ξεκίνησαν οι ακροάσεις στην υπόθεση της διάλυσης της ΜΚΟ Memorial

  Ρωσία: Ξεκίνησαν οι ακροάσεις στην υπόθεση της διάλυσης της ΜΚΟ Memorial
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα η πρώτη προκαταρκτική ακρόαση σχετικά με τη διάλυση ενός τμήματος της ΜΚΟ Memorial, ιστορικού πυλώνα της μάχης για τη δημοκρατία στη Ρωσία, ένδειξη μιας σκλήρυνσης των αρχών απέναντι στην κοινωνία των πολιτών.

  Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τη Memorial, την πιο εμβληματική ρωσική ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 1989 από διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ.

  Το δικαστήριο εξέτασε σήμερα ένα αίτημα της εισαγγελίας για τη διάλυση του Κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελεί τμήμα της Memorial.

  Η ΜΚΟ ανέφερε ότι υπέβαλε πολλά αιτήματα προκειμένου οι ακροάσεις, που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, να είναι ανοικτές στο κοινό και στον Τύπο. Το δικαστήριο όρισε την επόμενη προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για τις 29 Νοεμβρίου.

  Το Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έδρα τη Μόσχα, υπερασπίζεται ενεργά τα δικαιώματα των πολιτικών κρατούμενων, των μεταναστών ή ακόμη σεξουαλικών μειονοτήτων που είναι θύματα κακομεταχείρισης στη Ρωσία.

  Κατηγορείται από την εισαγγελία της Μόσχας ότι παραβιάζει τον νόμο για τους "πράκτορες του εξωτερικού", που αναγκάζει τις εν λόγω οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης ή άτομα να γνωστοποιούν το καθεστώς αυτό σε όλες τις δημοσιεύσεις τους και να προβαίνουν σε σχολαστικά διοικητικά διαβήματα.

  Το Κέντρο κατηγορείται επίσης ότι υπερασπίζεται τις "εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες" δημοσιεύοντας έναν κατάλογο πολιτικών κρατούμενων που περιλαμβάνει μέλη οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

  Σε μια ένδειξη των αυξανόμενων πιέσεων εναντίον της Memorial, η εισαγγελία έχει ζητήσει επίσης τη διάλυση μιας άλλης οντότητας, της Memorial International, που συντονίζει τη λειτουργία δεκάδων ανεξάρτητων νομικών δομών της οργάνωσης σε όλη τη Ρωσία και στο εξωτερικό.

  Η ομοσπονδιακή εισαγγελία κατηγορεί επίσης τη Memorial International ότι παραβίασε και αυτή τον νόμο περί "πρακτόρων του εξωτερικού". Η κατηγορία αυτή αναμένεται να εξεταστεί μεθαύριο Πέμπτη από το Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι αρμόδιο για προσφυγές που σχετίζονται με διεθνείς οργανώσεις στη Ρωσία.

  Το Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Memorial και η Memorial International έχουν αμφότερα χαρακτηριστεί "πράκτορες του εξωτερικού" το 2014 και 2016 αντίστοιχα, επειδή έχουν λάβει, σύμφωνα με τη ρωσική δικαιοσύνη, χρηματοδότηση από ξένες οργανώσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ