Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 14:06

  Αυστρία: Μικρό το πλήγμα του lockdown στην οικονομία φέτος, το 2022 θα φανούν οι επιπτώσεις

  Αυστρία: Μικρό το πλήγμα του lockdown στην οικονομία φέτος, το 2022 θα φανούν οι επιπτώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το lockdown που επέβαλε η Αυστρία με στόχο τον περιορισμό της νέας έξαρσης της πανδημίας θα έχει "πολύ μικρή” επίδραση στην οικονομική παραγωγή της χώρας το τρέχον έτος, αλλά το τέταρτο κύμα των κρουσμάτων πιθανότατα θα προκαλέσει ζημιά το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού think-tank Wifo.

  Σημειώνεται ότι η Αυστρία εισήλθε στο τέταρτο γενικό lockdown λόγω κορονοϊού τη Δευτέρα, ούσα η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης προέβη σε τόσο δραστικά μέτρα το φετινό φθινόπωρο, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού και της επιδείνωσης της κατάστασης στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

  Εστιατόρια, καφέ, μπαρ και καταστήματα που δεν κρίνονται κρίσιμης σημασίας θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον 10 ημέρες αλλά όχι περισσότερες από 20, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, επιτρέπεται το take away. 

  "Το 2021 λίγο πολύ έχει τελειώσει”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Gabriel Felbermayr, επικεφαλής της "δεξαμενής σκέψης” Wifo, η οποία διεξάγει προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας για λογαριασμό της αυστριακής κυβέρνησης. Η τελευταία πρόβλεψη του Wifo τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ το τρέχον έτος στο 4,4%.

  "Εάν ο Νοέμβριο και ο Δεκέμβριος κινηθούν σημαντικά χειρότερα, θα μπορούσε να υπάρξει αναθεώρηση. Σε στενό εύρος. Θα ήταν πολύ, πολύ μικρή”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το lockdown κοστίζει κάθε εβδομάδα περίπου 800 εκατ. ευρώ στην οικονομία, ποσό που αυξάνεται στο 1,2 δισ. ευρώ όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

  Όπως εξήγησε ο Felbermayr, το τρέχον κύμα μολύνσεων θα μπορούσε να βλάψει κυρίως τον χειμερινό τουρισμό της χώρας, καθώς τα κρούσματα είναι επίσης υψηλά στη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες από τις οποίες η Αυστρία υποδέχεται πολλούς τουρίστες.

  Ο τουρισμός αντιπεροσωπεύει άμεσα περί το 5% του ΑΕΠ της Αυστρίας. Κι ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα είναι ανοιχτά, τα ξενοδοχεία δεν υποδέχονται τουρίστες.

  "Το 2022 ξεκινά φυσικά με αδύναμο ρυθμό”, σημείωσε ο Felbermayr. Το Wifo στην τελευταία πρόβλεψή του τοποθετεί τον πήχη για το ΑΕΠ το επόμενο έτος στο 4,8%.

  Ωστόσο, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Wifo, "είναι ξεκάθαρο ότι οι τρέχουσες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα κάτω…”. "Το πόσο μεγάλη θα είναι (η επί τα χείρω αναθεώρηση) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις παρελκόμενες επιπτώσεις”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι να παραμείνει πάνω από το 4%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ