Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 19:00

  Villeroy: Η αύξηση των αγορών ομολόγων στο APP είναι μια πιθανότητα

  Villeroy: Η αύξηση των αγορών ομολόγων στο APP είναι μια πιθανότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αναζωπύρωση της πανδημίας και το άλμα του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν, αυτή την στιγμή, μια αλλαγή στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP), δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau. 

  Με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) ύψους 1,85 τρισ. ευρώ να ολοκληρώνεται, με βάση όλες τις εκτιμήσεις, στο τέλος Μαρτίου του 2022, η ΕΚΤ αναμένεται τον Δεκέμβριο να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει στη μείωση των αγορών στο PEPP αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) που βρίσκεται σε ισχύ από το 2015.

  "Δεν νομίζω ότι οι τρέχουσες εξελίξεις αλλάζουν την αξιολόγηση μας. Υπό την τρέχουσα προοπτική θα πρέπει να τερματίσουμε τις καθαρές αγορές στο PEPP τον Μάρτιο του 2022", δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξη στη γερμανική Boersen Zeitung, όπως μεταδίδει το Reuters. 

  Επίσης, με τις χρηματοοικονομικές αγορές να περιμένουν σε μεγάλο βαθμό τον τερματισμό του προγράμματος τον Μάρτιο του 2022, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για "φαινόμενα κατακρήμνισης" όταν αυτό γίνει, πρόσθεσε. 

  Ο Villeroy έκανε λόγο για μια "υπομονετική" προσέγγιση από την ΕΚΤ, η οποία παραμένει σε εγρήγορση. "Μια απόφαση για σύσφιξη της πολιτικής μας πολύ νωρίς θα ήταν λάθος... Αλλά θα πρέπει να προσέχουμε και τις δύο πλευρές... αν οι πληθωριστικές πιέσεις γίνουν πιο επίμονες, δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση", ανέφερε. 

  Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν είναι απαραίτητο να λάβει όλες τις αποφάσεις τον Δεκέμβριο, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα APP μετά τον τερματισμό του PEPP είναι μια πιθανότητα, αν και δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή. 

  Υπάρχει συμφωνία σε γενικές γραμμές στο Δ.Σ. της ΕΚΤ για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και αυτό που χρειάζεται να καθοριστεί είναι "το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός στο συγκεκριμένο μονοπάτι". Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

  Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι οι εύθραυστες αγορών ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν καθώς το πιο ευέλικτο PEPP σε σύγκριση με το APP, θα πλησιάζει προς τη λήξη του. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ