Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 14:29

  Bundesbank: Προειδοποιεί για εκτίναξη του πληθωρισμού μέχρι το 6% στη Γερμανία

  Bundesbank: Προειδοποιεί για εκτίναξη του πληθωρισμού μέχρι το 6% στη Γερμανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να εκτιναχθεί υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις τον Νοέμβριο, λίγο κάτω από το 6%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, Bundesbank.

  Περίπου μιάμιση μονάδα αυτού θα αφορά σε μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και στις πολύ χαμηλές τιμές για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες το 2020, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο της report.

  Ο γερμανικός πληθωρισμός διαμορφώνεται ήδη σε υψηλό τριών δεκαετιών, στο 4,6% τον Οκτώβριο, αλλά αυτό πάντα χαρακτηριζόταν ως προοίμιο για μια ακόμη ταχύτερη άνοδο τον Νοέμβριο.

  Τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τα στοιχεία για την ευρωζώνη.

  Μια αύξηση του μεγέθους που αναμένεται από τη Bundesbank, είναι πιθανό να εντείνουν την προσοχή της ΕΚΤ στη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός είναι ένα ευαίσθητο θέμα.

  Η τρέχουσα άνοδος -εν μέρει εξαιτίας των τιμών ενέργειας- έχει προσελκύσει την προσοχή των πολιτών, με το Συμβούλιο των Οικονομικών Συμβούλων και τη Bild, να προειδοποιούν για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

  Η γερμανική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στους επόμενους μήνες. Ο παράγοντας που συνδέεται με τα ταξίδια, "θα λήξει τον Δεκέμβριο και αυτός του ΦΠΑ τον Ιανουάριο”.

  Αυτό ωστόσο δεν είναι καθόλου σαφές. Ο γερμανικός πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πολύ υψηλότερα του 3% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το report της Bundesbank.

  Η κεντρική τράπεζα επίσης ανέδειξε ότι η άνοδος των τιμών για το φυσικό αέριο στην αγορά "πιθανώς θα περάσει στους καταναλωτές μετά την αλλαγή του έτους”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ