Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Νοε-2021 13:47

  Ρουμανία: Φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες πρότειναν τον Νικολάε Τσιούκα για την πρωθυπουργία

  Ρουμανία σημαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας ολοκλήρωσαν τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και συμφώνησαν να προτείνουν τον διορισμό του στρατηγού εν αποστρατεία Νικολάε Τσιούκα ως πρωθυπουργού, ελπίζοντας να δώσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που διαρκεί εδώ και δύο μήνες.

  Η Ρουμανία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται σε πολιτική παράλυση μετά την διάλυση της κεντρώας κυβέρνησης συνασπισμού τον Σεπτέμβριο. Το πολιτικό αδιέξοδο απειλεί την οικονομική ανάκαμψη και τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού και εμπορικού ελλείμματος.

  Οι Φιλελεύθεροι του PNL και οι ελάσσονες εταίροι τους, οι Σοσιαλδημοκράτες του PSD και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR δηλώνουν ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι έτοιμο για να αναλάβει καθήκοντα στις 25 Νοεμβρίου για να αντιμετωπίσει το φονικότερο μέχρι σήμερα κύμα της επιδημίας της Covid-19 που πλήττει την χώρα.

  Οι δύο παρατάξεις, οι οποίες μοιράστηκαν την εξουσία από το 2012 έως το 2014 πριν συγκρουσθούν, αποφάσισαν να εφαρμόσουν την εναλλαγή στην πρωθυπουργία, για πρώτη φορά στην ιστορία, μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2024.

  Ο υποψήφιος των φιλελεύθερων (PNL) Νικολάε Τσιούκα και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (PSD) Μαρσέλ Τσιολάκου θα εναλλάσσονται στην πρωθυπουργία με θητεία ενάμιση χρόνου έκαστος.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ