Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Νοε-2021 09:24

  Κίνα: Το Πεκίνο υποβαθμίζει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Λιθουανία για το θέμα της Ταϊβάν

  Η Κίνα απελευθερώνει τα τιμολόγια λιγνιτικής ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09.49

  Η Κίνα υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Λιθουανία, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια προς το Βίλνιους για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει μια ντε φάκτο πρεσβεία στο έδαφός του, αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή ανακοίνωσή του.

  Σε αυτήν, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται σε κάποιο σημείο: "Η Λιθουανία αγνόησε την επίσημη στάση της κινεζικής κυβέρνησης, παρέβλεψε την συνολική κατάσταση των διμερών σχέσεων και αγνόησε τους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων" επιτρέποντας στην Ταϊβάν να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης στην Λιθουανία.

  Η Κίνα καλεί το Βίλνιους να "διορθώσει το λάθος" το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

  Η Κίνα αξίωσε τον Αύγουστο η χώρα της Βαλτικής να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και είχε σημειώσει ότι θα ανακαλέσει τον δικό της απεσταλμένο στο Βίλνιους μετά την ανακοίνωση από την Ταϊβάν ότι το γραφείο της στην πόλη θα ονομαζόταν Ταϊβανέζικο Γραφείο Εκπροσώπησης στην Λιθουανία.

  Άλλα γραφεία της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ονομασία της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας αναφορά στην νήσο, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δικό της έδαφος.

  Η Κίνα έχει ενισχύσει τις προσπάθειες να επιτύχει κι άλλες χώρες να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν, ή να τις κόψουν τελείως. Μόνον 15 χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

  Η Λιθουανία εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την απόφαση της Κίνας να υποβαθμίσει επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο "επιτετραμμένων".

  Νωρίτερα σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα προχώρησε στην υποβάθμιση των διπλωματικών της σχέσεων με την Λιθουανία, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια προς το Βίλνιους για το γεγονός ότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει μια ντε φάκτο πρεσβεία στο έδαφός του.

  "Η Λιθουανία επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην πολιτική 'Μια Κίνα', αλλά ταυτοχρόνως έχει το δικαίωμα να επεκτείνει την συνεργασία της με την Ταϊβάν", μεταξύ άλλων μέσω της εγκαθίδρυσης μη διπλωματικών αποστολών, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου.

  Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ