Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Νοε-2021 17:19

  Εγκρίθηκε από τους Δημοκρατικούς το νομοσχέδιο Μπάιντεν ύψους $1,75 τρισ.

  Εγκρίθηκε από τους Δημοκρατικούς το νομοσχέδιο Μπάιντεν ύψους $1,75 τρισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κοινωνική πολιτική και το κλίμα ενέκριναν οι Δημοκρατικοί. Συγκεκριμένα το κείμενο που φέρει τον τίτλο "Build Back Better" (Ανοικοδομώντας καλύτερα) εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, μερικές ημέρες μετά την υπογραφή από τον Τζο Μπάιντεν του μεγάλου νόμου για τις υποδομές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.  Μετά την έγκριση των Δημοκρατικών στη Βουλή το νομοσχέδιο παίρνει τον δρόμο για την Γερουσία. 

  Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των εκπομπών κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 και τον μηδενισμό αυτών μέχρι τα μέσα του αιώνα.  Το νομοσχέδιο επενδύει $555 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα για το κλίμα κυρίως μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων για πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Αυτό, όμως, είναι λιγότερο από τα $600 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο των Δημοκρατικών των $3,5 τρισ. 

  Εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεσπιστεί τότε θα είναι δύσκολο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ανακαλέσουν τα μέτρα που προβλέπονται. Η τελευταία προσπάθεια που έγινε στις ΗΠΑ για έγκριση νομοθεσίας σχετικά με το κλίμα ήταν το 2009, όταν οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να εγκρίνουν ένα σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα υπό τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. 

  Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε, σε μια ανακοίνωση, πως η έγκριση του σχεδίου "είναι ένα νέο γιγαντιαίο βήμα προς τη συνέχιση του οικονομικού προγράμματός μου, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση του κόστους, για να γίνει η χώρα μας πιο ανταγωνιστική και να δώσουμε μια πραγματική ευκαιρία για επιτυχία στους εργαζόμενους καθώς και στη μεσαία τάξη".

  Η έγκριση αυτή δόθηκε τρεις ημέρες αφότου ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπέγραψε το πρώτο μέρος του μεγάλου οικονομικού σχεδίου του, τον νόμο για την αναβάθμιση των υποδομών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων στις ΗΠΑ αφότου ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ δημιούργησε το δίκτυο των διαπολιτειακών αυτοκινητοδρόμων, το 1956.

  Το επόμενο στάδιο για το Build Back Better θα είναι η Γερουσία, όπου η υιοθέτησή του προμηνύεται δύσκολη. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Βουλή, πιθανότατα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

  Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε επίσης στην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι για να την συγχαρεί για την έγκριση του νομοσχεδίου, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

  "Η σημερινή ψηφοφορία μας φέρνει πιο κοντά σε μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη οικονομία" με αυξημένη ανταγωνιστικότητα και "μικρότερο φορολογικό βάρος για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης", δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

  "Εκατομμύρια θέσεις εργασίας"

  Στη Βουλή, οι Δημοκρατικοί δεν έπρεπε να χάσουν πάνω από τρεις ψήφους για να περάσουν το σχέδιο. Τελικά, μόνο ένας Δημοκρατικός τάχθηκε με τους Ρεπουμπλικάνους και το καταψήφισε.

  Η ψηφοφορία επρόκειτο αρχικά να γίνει το βράδυ της Πέμπτης, όμως ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, ο Κέβιν Μακάρθι, εκτροχίασε τα σχέδια της πλειοψηφίας με μια ομιλία-ποταμό, που ξεκίνησε στις 20.30 το βράδυ και τελείωσε στις 5 το πρωί.

  "Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να φροντίσουμε να φτάσει το κείμενο μέχρι εδώ", σχολίασε η Νάνσι Πελόζι.

  Ο Λευκός Οίκος υπόσχεται ότι οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια πολυδάπανη τρέλα των Δημοκρατικών.

  Ο νόμος "θα μειώσει το έλλειμμα κατά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία", διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

  Ο δρόμος ωστόσο είναι πολύ μακρύς μέχρι την οριστική έγκριση: στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να χάσουν ούτε μία ψήφο. Οποιαδήποτε αποσκίρτηση των 48 Δημοκρατικών και των δύο ανεξάρτητων γερουσιαστών θα οδηγούσε στην απόρριψή του. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Σώμα αυτό εμφανίστηκε καθησυχαστικός: "Θα ενεργήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε αυτό το νομοσχέδιο να φτάσει στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν και να βοηθήσει τις οικογένειες της μεσαίας τάξης", είπε.

  "Καλή τύχη στη Γερουσία" σχολίασε η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Κατ Κάμακ απευθυνόμενη στους Δημοκρατικούς, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

  Οι διαπραγματεύσεις για τα ακανθώδη ζητήματα, από τη φορολογική πολιτική μέχρι τα οικογενειακά επιδόματα, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αλλαγές σε άρθρα του νόμου. Εφόσον η Γερουσία εγκρίνει μια τροποποιημένη μορφή του, τότε η Βουλή θα πρέπει να το συζητήσει και να το ψηφίσει και πάλι, προτού να καταλήξει στο Οβάλ Γραφείο.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ