Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 22:10

  Γερμανία: Οι νοσηλείες θα καθορίζουν πια τα μέτρα κατά της πανδημίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Στη Γερμανία, μετά από συμφωνία Μέρκελ και κρατιδίων, καθιερώνεται με τον "δείκτη νοσηλείας" ένα νέο κριτήριο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

  "Η κατάσταση είναι δραματική και το ζητούμενο τώρα είναι να αναληφθεί άμεσα και με συνέπεια δράση", προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση  του συστήματος υγείας, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο μετά την ολοκλήρωση τετράωρης τηλεδιάσκεψης με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων. Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του δεκασέλιδου κειμένου των αποφάσεων, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής το κριτήριο για την επιβολή μέτρων δεν θα είναι πλέον ο "δείκτης θετικότητας", δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας. Αποφασιστικός συντελεστής θα είναι μελλοντικά ο "δείκτης νοσηλείας", ο οποίος δείχνει πόσοι ασθενείς με κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο.

  Καγκελάριος και πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην εξής διαδικασία που θα ακολουθείται - όχι σε εθνικό - αλλά σε επίπεδο κρατιδίων:

  -αν ξεπεράσει ο "δείκτης νοσηλείας" το 3, επιβάλλεται ο κανονισμός "πρόσβαση μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης" σε χώρους αναψυχής και αθλητισμού, σε παντός τύπου εκδηλώσεις, στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, σε κομμωτήρια κ.ο.κ.
  -αν ξεπεράσει ο "δείκτης νοσηλείας" το 6, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες να διαθέτουν και αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση στους παραπάνω χώρους, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα επιβάλλεται lock down
  -αν ξεπεράσει ο "δείκτης νοσηλείας" το 9, τότε επιβάλλονται ακόμη πιο αυστηρότεροι περιορισμοί, για παράδειγμα μερικό lock down για όλους.

  Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ ο "δείκτης νοσηλείας" κυμαίνεται σε εθνικό επίπεδο στο 5,30. Το χαμηλότερο όριο καταγράφτηκε με 1,62 στο Αμβούργο και το ανώτερο με 18,54 στη Θουριγγία.

  Διαβεβαιώσεις Σολτς "έσπασαν τον πάγο"

  Σε ότι αφορά τους χώρους εργασίας και την τοπική και υπεραστική συγκοινωνία (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, καράβια) - θα ισχύει ο κανονισμός "πρόσβαση είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ". Ομόφωνα οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν να ζητήσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει δια νόμου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, γηροκομεία, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με "ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα". Επίσης αποφάσισαν να δοθεί νέο πριμ στους εργαζόμενους αυτών των ιδρυμάτων. Καγκελάριος και πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντείνουν την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Στόχος ως το τέλος του χρόνου είναι ο εμβολιασμός 27 εκατομμυρίων ανθρώπων με την τρίτη δόση του εμβολίου κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 4,8 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις.

  Στην ίδια συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Χέντρικ Βυστ, άφησε να εννοηθεί πως στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (άνω βουλή των κρατιδίων) την Παρασκευή το πρωί τα κρατίδια, στα οποία συμμέτεχουν Χριστιανοδημοκράτες στην κυβέρνηση, δεν πρόκετιαι να παρεμποδίσουν την τροποποίηση του νόμου περί πανδημίας, που ενέκρινε την Πέμπτη το εθνικό κοινοβούλιο. Προηγουμένως ο κ. Βύστ είχει ανακοινώσει ότι θα καταψήφιζε το νέο νόμο, επειδή παρέχει λιγότερες δυνατότητες αντιμετώπισης της πανδημίας απ΄ ότι το ισχύον καθεστώς της "επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας". Οι ενδοιασμοί φαίνεται ξεπεράστηκαν, μετά από τη διαβεβαίωση του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκράτων Όλαφ Σολτς ότι στην επόμενη συνεδρίαση με τους πρωθυπουργούς τον Δεκέμβριο, που ενδέχεται να είναι ο ίδιος καγκελάριος, θα εξεταστεί κατά πόσο αποτελεσματική είναι η νέα νομοθεσία. Ο κ. Σολτς υποσχέθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη πως, αν προκύψει η αναγκαιότητα, θα ληφθούν και άλλα μέτρα.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ