Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 18:25

  Γαλλία: Η Ρωσία "έσπασε" το διπλωματικό πρωτόκολλο για την Ουκρανία

  Γαλλια σημαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η δημοσίευση από πλευράς Μόσχας της εμπιστευτικής διπλωματικής αλληλογραφίας μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας παραβιάζει το διπλωματικό πρωτόκολλο, δήλωσε η Γαλλία την Πέμπτη, σε ένα ακόμα "επεισόδιο" επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

  Την Τετάρτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε μια σειρά διπλωματικών επιστολών που αντάλλαξε με τη Γερμανία και τη Γαλλία για να δείξει ότι η διπλωματική του στάση στις συνομιλίες για την ανατολική Ουκρανία έχει παραποιηθεί.

  "Θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι αντίθετη με τους διπλωματικούς κανόνες", δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Anne-Claire Legndre.

  Η ρωσική κίνηση ήρθε μετά τις κατηγορίες από το Παρίσι σε βάρος της Μόσχας ότι αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών με τις Γαλλία, Ουκρανία και Γερμανία για να συζητήσουν τη διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία. Η γαλλική πλευρά διέψευσε ότι δεν ανταποκρίθηκε σε προτάσεις της Μόσχας.

  Ως απάντηση, η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα 28 σελίδες διπλωματικών εγγράφων, που δείχνουν ότι είχε πει εκ των προτέρων ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην προτεινόμενη συνάντηση της 11ης Νοεμβρίου.

  Ωστόσο, τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν έδειξαν σοβαρές διαφορές μεταξύ της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με το Παρίσι και το Βερολίνο να λένε ότι το σχέδιο δήλωσης που πρότεινε η Μόσχα συμπεριλάμβανε εκτιμήσεις που δεν συμμερίζονταν, όπως η απεικόνιση μιας "εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης" μεταξύ άλλων.

  Η Γαλλία κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσει τις συνομιλίες, αλλά "στη βάση των συμφωνημένων αρχών". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ