Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 14:17

  Το υψηλό κόστος ενέργειας στρέφει ολοένα και περισσότερους Ισπανούς στα ηλιακά πάνελ

  Εφικτή για όλους η πρόσβαση και η «επένδυση» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα ηλιόλουστο πρωινό με ψύχρα, σε μια μικρή πόλη ανατολικά της Μαδρίτης, η Εστέρ Μπανάλες στέκεται έξω από το σπίτι της ενώ τεχνικοί έχουν ανέβει στη στέγη για να τοποθετήσουν 16 ηλιακά πάνελ που η ίδια ελπίζει ότι θα τη βοηθήσουν να μειώσει το λογαριασμό ρεύματος πάνω από ένα τρίτο.

  Οι εταιρίες τοποθέτησης ηλιακών πάνελ σε στέγες στην ηλιόλουστη Ισπανία αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τέτοιου είδους οικιακά συστήματα προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της ενέργειας που έχει καταγράψει άλμα καθώς η ζήτηση για αέριο προκειμένου να τροφοδοτηθεί η μετά την πανδημία ανάκαμψη έρχεται σε αντίθεση με τις μικρότερες των συνηθισμένων προμήθειες.

  "Είδαμε πώς αυξάνονται οι λογαριασμοί ρεύματος και ο κόσμος μιλά για το εάν θα έχουμε προβλήματα στις προμήθειες, άρα αποφάσισα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή (για ηλιακά πάνελ)", δήλωσε η Μπανάλες.

  Η ζήτηση καταγράφει αύξηση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Otovo, τη νορβηγική εταιρία που ανέλαβε την τοποθέτηση στην κατοικία της Μπανάλες.

  "Στην περίπτωση της Ισπανίας, λέμε ότι εκεί που είχαμε έναν ενδιαφερόμενο πελάτη πέρυσι, τώρα έχουμε τρεις", δήλωσε ο Ινίγο Αμοριμπιέτα, που είναι υπεύθυνος για τις ισπανικές δραστηριότητες της Otovo.

  Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού έχουν αυξηθεί σχεδόν 12% κατά μέσο όρο στην Ισπανία από το 2018 και με βάση ένα ενιαίο τέλος ήταν κατά 50% υψηλότεροι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών FACUA.

  Οι εγκαταστάσεις όπως αυτή της Μπανάλες περιλαμβάνουν έναν μετατροπέα προκειμένου η ηλιακή ενέργεια να μετατρέπεται σε ηλεκτρική, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

  Όλος αυτός ο εξοπλισμός δεν είναι φθηνός –η ίδια πλήρωσε περίπου 7.600 ευρώ— αλλά εκτιμά ότι σύντομα θα γίνει απόσβεση.

  Η ισπανική οργάνωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας APPA εκτιμά ότι εάν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά υψηλά τους επίπεδα, τα οικιακά ηλιακά συστήματα μπορούν να εξοικονομήσουν 40-60% στους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος. Με κρατικές επιδοτήσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με εκπτώσεις φόρου, το κόστος μπορεί να αποσβεστεί σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την APPA.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

         

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ