Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Νοε-2021 09:06

  Συμφωνίες Κατάρ - Αιγύπτου για παροχή καυσίμων - οικοδομικών υλικών στη Γάζα

  Συμφωνίες Κατάρ - Αιγύπτου για παροχή καυσίμων - οικοδομικών υλικών στη Γάζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει συμφωνίες για την παροχή καυσίμων και βασικών οικοδομικών υλικών στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

  Η ανακοίνωση έγινε στο Όσλο από τον Σουλτάν μπιν Σαάντ αλ Μουράικι, τον υπουργό Επικρατείας και Εξωτερικών του Κατάρ, στη διάρκεια υπουργικής συνάντησης της επιτροπής διεθνών δωρητών για τους Παλαιστίνιους (AHLC).

  Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ διαβεβαίωσε ότι αυτές οι κοινές προσπάθειες θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (στη Γάζα), όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

  Περίπου 2.200 σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί και άλλες 37.000 έχουν υποστεί ζημιές από την πολεμική αντιπαράθεση των 11 ημέρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα.

  Μερικά σπίτια στο Ισραήλ καταστράφηκαν από ρουκέτες που εξαπέλυσαν η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

  Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 250 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 66 παιδιών, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

  Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, από τις εκτοξεύσεις ρουκετών.

  Μετά από μία εκεχειρία στις 21 Μαΐου, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις ανοικοδόμησης και οικοδομικά υλικά έγινε μία ουσιαστική απαίτηση της Χαμάς.

  Το Ισραήλ περιορίζει την εισαγωγή οικοδομικών υλικών στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή όπλων, αλλά και την πραγματοποίηση επιθέσεων.

  Ωστόσο, συμμορφούμενο με μία συμφωνία μεταξύ του ΟΗΕ και του Κατάρ, το Ισραήλ επέτρεψε τη διάθεση οικονομικής βοήθειας από την αναφερόμενη χώρα Κόλπου προς τη Γάζα.

  Αξιωματούχοι στη Γάζα εκτιμούν ότι θα λάβουν 479 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση σπιτιών και υποδομών που καταστράφηκαν κατά την πολεμική κλιμάκωση του Μαΐου.

  Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν ξεχωριστά υποσχεθεί τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ