Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Νοε-2021 09:39

  Ηνωμένο Βασίλειο: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 ο πληθωρισμός

  βρετανια εμβολιο κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκε τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 4,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, μετά από την άνοδο 3,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS.

  Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 4%.

  Οι τιμές ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός για την εκτίναξη του πληθωρισμού, ιδιαίτερα η ηλεκτρική ενέργεια, το αέριο και άλλα καύσιμα, τόνισε η ONS.

  Περαιτέρω άλματα παρατηρήθηκαν στις μεταφορές, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, ανέφερε.

  Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 3,4% τον Οκτώβριο από το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από την αύξηση 2,9% του Σεπτεμβρίου.

  Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,1% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, σε μια κατακόρυφη άνοδο από το 0,3% του Σεπτεμβρίου.

  Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο στους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσουν στο β΄ μισό του 2022.

  Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σύντομα για να περιορίσει την αύξηση των τιμών, πιθανότατα από τον Δεκέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ