Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 15:31

  ΗΠΑ: Άλμα 1,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο - Ξεπέρασαν τις προσδοκίες

  ΗΠΑ: Άλμα 1,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο - Ξεπέρασαν τις προσδοκίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σημειώνοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα, μια ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει.

  Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι ξεκίνησαν νωρίς τις εορταστικές αγορές τους για να αποφύγουν τυχόν "εκπλήξεις" από ελλείψεις στα ράφια εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας, δίνοντας έτσι μια καλή ΄ψθηση στην οικονομία στις αρχές του τέταρτου τριμήνου.

  Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,7% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση διοχέτευσε δισεκατομμύρια δολάρια στα νοικοκυριά για τη στήριξη εν μέσω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν σημαντική μεν αύξηση αλλά χαμηλότερη αυτής που ανακοινώθηκε, καθώς τοποθετούσαν τον πήχη στο 1,5%.

  Εν τω μεταξύ ανοδικά αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου, που βάσει των τελευταίων δεδομένων αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι 0,7% όπως είχε ανακοινωθεί. 

  Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και παρέχουν καλή εικόνα για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

  Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν κατά 1,4%. Οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω της μειωμένης προσφοράς που έχει προκαλέσει η έλλειψη ημιαγωγών, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών οχημάτων και συνέβαλε θετικά στην άνοδο των λιανικών πωλήσεων. Πρόσθετη ώθηση παρείχαν και οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης.

  Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,6%, έναντι ανόδου 0,5% τον Σεπτέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ