Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 14:26

  CNBC: Οι φόροι δεν είναι ο μόνος λόγος που ο Musk πουλάει μετοχές της Tesla

  CNBC: Οι φόροι δεν είναι ο μόνος λόγος που ο Musk πουλάει μετοχές της Tesla
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πωλήσεις μετοχών της Tesla από τον Elon Musk την περασμένη εβδομάδα δεν αποτέλεσαν έκπληξη για όσους παρακολουθούν την υπόθεση της επικείμενης φορολόγησής του ύψους 10 έως 15 δισ. δολαρίων για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης που έλαβε το 2012. Σύμφωνα με φοροτεχνικούς που μίλησαν στο CNBC το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που πούλησε ο CEO της Tesla δεν φαίνεται να συνδέονται με φόρους.

  Τα δικαιώματα προαίρεσης επί των 23 εκατ. μετοχών του Μusk λήγουν τον Αύγουστο, όταν λήγει και η προθεσμία για τους φόρους που πρέπει να καταβάλει. Ο Musk άρχισε να ασκεί τα δικαιώματα προαίρεσης στις 8 Νοεμβρίου για μετοχές αξίας 2,5 δισ. δολαρίων και πούλησε μετοχές αξίας 1,1 δισ. δολαρίων από αυτά τα δικαιώματα προαίρεσης για να πληρώσει φόρους.

  "Οι κοινές μετοχές πουλήθηκαν αποκλειστικά για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του προσώπου που υπέβαλε την αναφορά για παρακράτηση φόρου που σχετίζεται με την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης", ανέφερε υποσημείωση στην κατάθεσή του Musk στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις κινήσεις της 8ης Νοεμβρίου.

  Στις 9 Νοεμβρίου, ωστόσο, οι πωλήσεις του πήραν άλλη τροπή. Αντί να πουλάει στο πλαίσιο άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης, ο Musk άρχισε να πουλάει από τις υφιστάμενες μετοχές του. Οι φοροτεχνικοί θεωρούν ότι θα ήταν ανέφικτο o Musk να χρησιμοποιήσει αυτές τις μετοχές για να πληρώσει τον φόρο των δικαιωμάτων προαίρεσης, δεδομένου ότι το ποσό φορολόγησης θα ήταν πολύ υψηλότερο.

  Τα δικαιώματα προαίρεσης του Musk φορολογούνται ως κανονικό εισόδημα, καθώς θεωρούνται αποζημίωση. Συνολικά, ο φορολογικός συντελεστής -ομοσπονδιακός και της πολιτείας της Καλιφόρνια- θα μπορούσε να φτάσει το 54%. Η τιμή άσκησης των δικαιωμάτων είναι 6,24 δολάρια ανά μετοχή και η τιμή της μετοχής της Tesla τη Δευτέρα ξεπερνούσε τα 1.600 δολάρια ανά μετοχή.Ως εκ τούτου ο Musk θα καταβάλει πάνω από 10 δισ. δολάρια για κέρδη που υπερβαίνουν τα 20 δισ. δολάρια.

  Συνήθως, τα εταιρικά στελέχη πωλούν τις μετοχές μετά από άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αμέσως μετά την αγορά τους για να πληρώσουν τους φόρους. Δεδομένου ότι οι μετοχές πωλούνται αμέσως, δεν οφείλεται πρόσθετος φόρος κεφαλαιακών κερδών για τις μετοχές που πωλούνται.

  Επειδή οι πωλήσεις του Musk από τις 9 Νοεμβρίου ήταν απλές πωλήσεις μετοχών με μικρή ή καθόλου βάση κόστους, ο CEO της Tesla θα όφειλε μακροπρόθεσμους φόρους κεφαλαιακών κερδών έως και 1,3 δισ. δολάρια. Η χρήση αυτών των εσόδων για την πληρωμή του φόρου δικαιωμάτων προαίρεσης θα ισοδυναμούσε με την καταβολή φόρων δύο φορές - μία για τα κεφαλαιακά κέρδη και μία για τα δικαιώματα προαίρεσης.

  "Δεν θα είχε νόημα από φορολογική άποψη να χρησιμοποιήσει αυτά τα έσοδα για τον φόρο της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης", δήλωσε ο Toby Johnston, υπεύθυνος του γραφείου στη Silicon Valley της εταιρείας Moss Adams.

  Ο Musk παραδέχτηκε ότι οι κοινές μετοχές είναι λιγότερο αποδοτικές φορολογικά από την πώληση μετοχών μετά από άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης. "Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα διέκρινε ότι το ποσοστό πώλησης μετοχών μου (χαμηλής βάσης) υπερβαίνει σημαντικά το ποσοστό άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης 10b (υψηλής βάσης), άρα είναι πιο κοντά στη μεγιστοποίηση του φόρου παρά στην ελαχιστοποίηση", έγραψε στο Twitter ο Musk την Κυριακή.

  Γιατί, λοιπόν, ο Musk πουλάει τις μετοχές χωρίς δικαίωμα προαίρεσης, δεδομένου του σχετικά υψηλού φορολογικού κόστους; Φοροτεχνικοί και αναλυτές λένε ότι o Μusk θα ασκήσει τα δικαιώματα προαίρεσης πριν τον Αύγουστο, καθώς αν τα αφήσει να λήξουν θα αφήσει δισεκατομμύρια στο τραπέζι, ακόμη και μετά την πληρωμή των φόρων. Αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα δισεκατομμύρια σε μετοχές να ασκήσει και δισεκατομμύρια να πουλήσει για να πληρώσει τους φόρους.

  Τα 5,7 δισ. δολάρια και όποιες ακόμα μετοχές -που δεν είναι δικαιώματα προαίρεσης- πουλήσει ο Musk εξαργυρώνονται κατευθείαν. Ενώ o CEO της Tesla οφείλει ομοσπονδιακούς φόρους κεφαλαιακών κερδών για τις πωλήσεις, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να πληρώσει πολιτειακούς φόρους για τα κέρδη, καθώς πλέον είναι πιθανότατα φορολογικός κάτοικος Τέξας. Ωστόσο, ο ίδιος κανόνας δεν ισχύει για τους φόρους από δικαιώματα προαίρεσης, δεδομένου ότι αυτά θεωρούνται παροχές προς εργαζομένους και αποκτήθηκαν όσο βρισκόταν στην Καλιφόρνια.

  Φοροτεχνικοί εκτιμούν ότι η πώληση μετοχών του Elon Musk δύσκολα θα διοχετευθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αφού σε αυτή την περίπτωση απλώς θα είχε απλώς δωρίσει τις αποτιμημένες μετοχές αντί να τις πουλήσει και να πληρώσει πρώτα φόρο υπεραξίας.

  Ο Musk θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις για την Space X, την ιδιωτική διαστημική εταιρεία του, ή για κάποιο άλλο ιδιωτικό project. Ή θα μπορούσε απλώς να θέλει να πάρει "χρήματα από το τραπέζι" μετά από χρόνια που ήταν πλούσιος σε μετοχές και "φτωχός" σε ρευστότητα και δανειζόταν από την τιμή των μετοχών του για να χρηματοδοτήσει τον τρόπο ζωής του.

  Επιπλέον, το 2022 είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ο συντελεστής των ομοσπονδιακών φόρων, εξέλιξη που θα αποτελούσε ένα πρόσθετο κίνητρο για τον Musk να ρευστοποιήσει μετοχές αν το σκεφτόταν ήδη. 

  Ανεξαρτήτως των λόγων που ωθούν τον Musk στην πώληση μετοχών, φαίνεται πως στο τέλος θα πουλήσει μετοχές αξίας πολύ πάνω από τα 10 -  15 δισ. δολάρια που χρειάζεται για τους φόρους. 

  "Για τους επιχειρηματίες του επιπέδου του, οι φόροι δεν είναι πάντα  πρωταρχικός παράγοντας για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων", τόνισε ο Johnston. "Νιώθω πως λείπει ένα κομμάτι του παζλ το οποίο αγνοούμε".

  Διαβάστε ακόμα:

  * Ο Έλον Μασκ "χτίζει" έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας και είμαστε παγιδευμένοι σε αυτόν

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ