Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Νοε-2021 10:43

  Απόρρητο έγγραφο για τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο - Το "διευθυντήριο" και οι "υβριδικές προσεγγίσεις"

  κατεχόμενα-βαρώσια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών ενημερώθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χθες για όλες τις κινήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Το διαβαθμισμένο απόρρητο έγγραφο καταγράφει όλες τις κινήσεις των Τούρκων από τις 20 Ιουλίου 2021 και μετά, ενώ προβαίνει και σε ανάλυση των τουρκικών ενεργειών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

  Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", το απόρρητο έγγραφο καταγράφει όλες τις κινήσεις των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και ευρύτερα στην κατεχόμενη επαρχία Αμμοχώστου. Το έγγραφο περιλαμβάνει και αεροφωτογραφίες της βάσης για drones που δημιούργησε η Τουρκία στο Λευκόνοικο, αλλά και στο Μπογάζι όπου ο τουρκικός στρατός προτίθεται να δημιουργήσει ναυτική βάση. 

  Σημαντικά είναι και όσα καταγράφονται ως ανάλυση, στο απόρρητο έγγραφο, για την κατάσταση στην Κύπρο. Οι Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν πως οι τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι αποσκοπούν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων με στόχο το Κυπριακό. Συνδέονται οι ενέργειες στα κατεχόμενα με την προσπάθεια της Άγκυρας για να παρεμποδίσει τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Παράλληλα στοχεύει σε βάθος χρόνου στο να επιβάλει η τουρκική πλευρά του δικούς της όρους λύσης του προβλήματος. 

  Στο απόρρητο έγγραφο γίνεται αναφορά σε ένα "διευθυντήριο" (board) που λαμβάνει τις αποφάσεις για όλα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα. Αυτό το "διευθυντήριο", όπως αποκαλείται, απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα στα κατεχόμενα τα οποία λαμβάνουν οδηγίες τόσο από τον Τούρκο "πρέσβη" στη Λευκωσία όσο και από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Αμφότεροι λαμβάνουν τις δικές τους οδηγίες από το δίδυμο Φουάτ Οκτάι και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι ως γνωστό δεν κάνουν καμιά κίνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν. 

  Το ευρωπαϊκό έγγραφο καταγράφει επίσης "υβριδικές προσεγγίσεις" της Τουρκίας στα κατεχόμενα στις οποίες περιλαμβάνονται η δράση των μυστικών υπηρεσιών, η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, η χρήση στρατιωτικών μέσων κ.λπ. Ενώ σημειώνεται πως η Τουρκία μέσω των κατεχομένων επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η 7σελιδη έκθεση καταγράφει τη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού στρατού στην περιοχή των Βαρωσίων αλλά και στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

  Επίσης καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει όρους επωφελείς για την ίδια ενόψει μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, μέσω της εδραίωσης του ελέγχου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα κατεχόμενα και μέσω δημογραφικών αλλαγών.

  Όπως σημειώνεται, αναπτύσσεται ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την περιοχή που έχει αποχαρακτηριστεί και άλλες περιοχές των Βαρωσίων, με τη συνδρομή και της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας (η οποία αναγνωρίζεται από το ΕΔΑΔ ως ένδικο μέσο της Τουρκίας στα κατεχόμενα).

  Στην έκθεση οι ενέργειες της Τουρκίας ερμηνεύονται ως ένδειξη πως η Τουρκία θέτει ως προτεραιότητα τις γεωπολιτικές τις επιδιώξεις και την εσωτερική της πολιτική εις βάρος των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ. Σημειώνεται ακόμα πως τα έργα κατασκευής και αναβάθμισης στην περιοχή συνεχίζονται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς.

  Επίσης σημειώνεται πως η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την παραπληροφόρηση, τη δημογραφία, τον στρατιωτικό παράγοντα και τη μετανάστευση για άσκηση πίεσης, αλλά και να αποσταθεροποιήσει τις πολιτικές της Λευκωσίας δημιουργώντας ρήγμα μεταξύ της Κύπρου και των εταίρων της ΕΕ, αλλά και προκαλώντας διαφωνίες μεταξύ των Ε/Κ αναφορικά με την επιστροφή στα Βαρώσια.

  Διαβάστε επίσης:

  * Απειλές Οκτάι κατά Κύπρου: "Όποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατ. Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ