Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 13:25

  Το Ιράν προσκάλεσε τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να επισκεφθεί τη χώρα

  Το Ιράν προσκάλεσε τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να επισκεφθεί τη χώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι προσκάλεσε τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθεί το Ιράν και να συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, αφού ο Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη επαφών με τους Ιρανούς αξιωματούχους.

  "Ο Γκρόσι προσεκλήθη να ταξιδέψει στην Τεχεράνη. Προτάθηκε μια ημερομηνία και αναμένουμε την απόφασή του", δήλωσε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

  "Θεού θέλοντος ο Γκρόσι θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη διάρκεια της επίσκεψής του", πρόσθεσε ο ίδιος.

  Την Παρασκευή ο Γκρόσι είχε δηλώσει "κατάπληκτος" που δεν έχει συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, δύο μήνες αφού η ΙΑΕΑ και η Τεχεράνη υπέγραψαν συμφωνία προκειμένου ο οργανισμός να εξακολουθήσει να επιθεωρεί κάποιες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

  Μετά τη σύναψη της συμφωνία αυτής ο Γκρόσι ανέμενε να συζητήσει τις εξελίξεις με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, που ορκίστηκε τον Αύγουστο.

  Οι δηλώσεις του Γκρόσι και η ιρανική πρόσκληση έγιναν την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναμένεται να επαναληφθούν στη Βιέννη στις 29 Νοεμβρίου.

  Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των άλλων χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) βρίσκονται σε τέλμα.

  Οι ΗΠΑ, που αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, θα συμμετάσχουν έμμεσα στις συνομιλίες.

  Σήμερα ο Χατιμπζαντέχ επανέλαβε την ιρανική θέση για την οριστική επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

  "Ακούσαμε τις προθέσεις των ΗΠΑ και τις απαιτήσεις τους για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Βιέννης, αλλά για εμάς αυτό που μετρά είναι να βεβαιωθούμε ότι θα αρθούν οι κυρώσεις μετά τις απαραίτητες επιθεωρήσεις και την παροχή εγγυήσεων", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ