Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 13:08

  Λαγκάρντ: Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα περιορίζουν την ανάπτυξη, συντηρούν τον πληθωρισμό

  Λαγκάρντ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επίμονες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόνισε η πρόεδρος Κρίστεν Λαγκάρντ.

  Η ΕΚΤ έχει κάνει λόγο για μια ραγδαία πτώση του πληθωρισμού στο επόμενο έτος αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής τώρα ανοιχτά παραδέχονται ότι οι προβλέψεις τους, που έχουν αναθεωρηθεί ήδη αρκετές φορές, είναι ακόμη πολύ χαμηλές, καθώς επιδρά αρνητικά η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία.

  Αλλά η Λαγκάρντ συνέχισε να αντικρούει τις φωνές και τις εκτιμήσεις της αγοράς για μια πιο σφιχτή πολιτική, επαναδιατυπώνοντας το μήνυμα της ΕΚΤ ότι οι συνθήκες για υψηλότερα επιτόκια είναι απίθανο να εκπληρωθούν στο επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός ακόμη είναι μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω του 2%.

  "Οι ελλείψεις σε υλικά, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό, επηρεάζουν την μεταποιητική παραγωγή, αποδυναμώνοντας τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις”, ανέφερε μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,1% τον προηγούμενο μήνα και θα μπορούσε να προσεγγίσει επίπεδα κοντά στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους, πριν από μια βραδεία πτώση που θα τον φέρει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, μόνο προς το τέλος του 2022, προβλέπουν οι οικονομολόγοι.

  Η Λαγκάρντ πρόσθεσε πως τα προβλήματα αναμένεται να υποχωρήσουν στο επόμενο έτος και τα ενεργειακά συμβόλαια επίσης κάνουν λόγο για αξιοσημείωτη πτώση στο επόμενο έτος, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, ακόμη και αν η ομαλοποίηση των τιμών διαρκέσει περισσότερο.

  "Συνεχίζουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να ομαλοποιείται στο επόμενο έτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερο διάστημα από ό,τι αρχικά περιμέναμε”, δήλωσε.

  Η Λαγκάρντ προβλέπει ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κάτω του 2% στο επόμενο έτος, ένα ποσοστό που πιθανότατα είναι ξεπερασμένο καθώς όλες οι προβλέψεις ιδιωτών, μαζί με αυτές της Κομισιόν, κάνουν λόγο για αύξηση των τιμών άνω του 2%.

  Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση των μισθών στο επόμενο έτος θα είναι κάπως μεγαλύτερη από ότι αυτό το έτος, αλλά ο κίνδυνος των δευτερογενών επιπτώσεων παραμένει περιορισμένος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ