Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Νοε-2021 12:26

  Αλλάζει σελίδα η Shell: Μεταφέρει τη φορολογική της έδρα στο Λονδίνο, φεύγει το "Royal Dutch" από την επωνυμία

  Αλλάζει σελίδα η Shell: Μεταφέρει τη φορολογική της έδρα στο Λονδίνο, φεύγει το "Royal Dutch" από την επωνυμία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.23

  Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε τα σχέδιά της για να απλοποιήσει τη μετοχική της δομή, τερματίζοντας την τρέχουσα κατηγορία διπλών μετοχών, ενώ θα μεταφέρει και τη φορολογική της έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Από την ενοποίησή της το 2005, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου έχει συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με ολλανδική φορολογική έδρα και διπλή μετοχική δομή Α/Β.

  Η Shell τώρα ζητά από τους μετόχους της να εγκρίνουν την απλοποίηση της δομής της εταιρείας, κατά τη γενική της συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Ρότερνταμ.

  Η εταιρεία ανέφερε ότι η δομή μιας ενιαίας μετοχής, θα της επιτρέψει να επιταχύνει τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο της με μεγαλύτερη ευελιξία και να μειώσει τον κίνδυνο για τους μετόχους.

  "Η απλοποίηση θα καταστήσει τη Shell πιο ανταγωνιστική, θα της επιτρέψει να επιταχύνει τις πληρωμές προς τους μετόχους και θα επισπεύσει τη μετάβασή σε ενεργειακές δραστηριότητες με μηδενικές εκπομπές”, τόνισε ο πρόεδρος Andrew Mackenzie.

  Η δομή ενιαίας μετοχής θα άρει τους περιορισμούς στο πρόγραμμα επαναγοράς  μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets.

  Για την ώρα υπάρχει περιορισμός αγοράς 2,5 δισ. δολαρίων σε ίδιες μετοχές ανά τρίμηνο, ενώ η μετάβαση σε μια κατηγορία ενιαίας μετοχής, θα διπλασιάσει αυτό το ποσό.

  Η Shell τόνισε πως η απλοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε φορολογικό κόστος άνω των 400 εκατ. δολαρίων.

  Στο πλαίσιο της διαδικασίας, ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden και η οικονομική διευθύντρια Jessica Uhl, θα μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα διεξάγονται οι συναντήσεις του Δ.Σ.

  Επιπλέον, η Shell θα αλλάξει το όνομα της σε Shell PLC, καθώς δεν θα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας Royal.

  Η ολλανδική κυβέρνηση "εξεπλάγη δυσάρεστα" από την απόφαση της Shell να μεταφέρει την έδρα της στη Βρετανία

  Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι "εξεπλάγη δυσάρεστα" από την ανακοίνωση της Royal Dutch Shell PLC ότι σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της από τη Χάγη στο Λονδίνο.

  "Η Κυβέρνηση λυπάται βαθύτατα που η Shell θέλει να μεταφέρει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλίματος Στεφ Μπλοκ.

  "Είμαστε σε διάλογο με τη διοίκηση της Shell για τις συνέπειες αυτού του σχεδίου σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, τις κρίσιμες επενδυτικές αποφάσεις και τη βιωσιμότητα."

  Η κίνηση ανακοινώθηκε μερικούς μήνες αφότου ολλανδικό δικαστήριο διέταξε τη Shell να επισπεύσει τα σχέδιά της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, απόφαση εναντίον της οποίας η Shell έχει ασκήσει έφεση. Επίσης, έρχεται σε συνέχεια χρόνιων ερωτημάτων στην Ολλανδία αναφορικά με την  ασυνήθιστη φορολογική δομή και το διττό σύστημα κατηγοριοποίησης μετοχών της Shell, που ισχύει από το 2005.

  Ενώ η Ολλανδία κατακρατεί 15% του φόρου στα μερίσματα για τις εταιρίες με έδρα την Ολλανδία, η Βρετανία δεν έχει τέτοιο φόρο.

  Βάσει του διττού συστήματος της Shell, οι κάτοχοι μετοχών "Α" λαμβάνουν κανονικά μερίσματα και υπόκεινται στον φόρο.

  Ωστόσο οι πληρωμές για τις μετοχές "Β" διανέμονται μέσω ενός "Μηχανισμού Πρόσβασης Μερισμάτων", ουσιαστικά μέσω ενός καταπιστεύματος καταχωρισμένου στο Τζέρσεϊ των Νησιών της Μάγχης, αποφεύγοντας την ολλανδική κατακράτηση φόρου.

  Αν και η διευθέτηση εγκρίθηκε από τις ολλανδικές φορολογικές αρχές με μια εμπιστευτική συμφωνία, η νομιμότητά της βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητήθηκε από ειδικούς σε φορολογικά θέματα.

  Η Shell και η Unilever άσκησαν αμφότερες πιέσεις προκειμένου να απαλλαγούν από τον φόρο κατακράτησης μερισμάτων στην Ολλανδία. Υπομνήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ολλανδική κυβέρνηση το 2018 αποκάλυψαν ότι ο φόρος ήταν ένας "αποφασιστικός" παράγοντας για τη Unilever, όταν έλαβε μια παρόμοια απόφαση να τοποθετήσει τη μοναδική έδρα της στο Λονδίνο εκείνη τη χρονιά.

  Στο μεταξύ, η περιβαλλοντική οργάνωση που κέρδισε την αγωγή στην Ολλανδία εναντίον της Shell υποχρεώνοντας τον πετρελαϊκό κολοσσό να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της εταιρίας να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο δεν θα επηρεάσουν την υπόθεση.

  "Τα νέα δεν έχουν αρνητικές συνέπειες για την κλιματική υπόθεση Milieudefensie εναντίον Shell", ανέφερε σε ανακοίνωση η οργάνωση, γνωστή διεθνώς ως Friends of the Earth. "Μάλλον, η μεταφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει ένα νέο μέτωπο, μεταξύ άλλων και για μελλοντικές υποθέσεις."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ