Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Νοε-2021 18:38

  Επικοινωνία του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ

  Επικοινωνία του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι. Όπως αναφέρει ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του, έθιξε το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ τονίζοντας ότι "οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες". Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει:

  "Μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Μακέι για να εγείρω το θέμα της αβέβαιης ανθρωπιστικής κατάστασης στα σύνορα με την ΕΕ. Οι ζωές των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται και να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

  Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα".

  Αντιπαραγωγικές οι κυρώσεις

  "Από λευκορωσικής πλευράς... υπογραμμίστηκε πόσο αντιπαραγωγικές θα είναι οι κυρώσεις", ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

  Χιλιάδες μετανάστες ταξίδεψαν στη Λευκορωσία με την ελπίδα ότι θα περάσουν στην ΕΕ, αλλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα σε συνθήκες χειμωνιάτικου ψύχους.

  Η Ευρώπη κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι εξαπολύει "υβριδική επίθεση" φέρνοντας μετανάστες και ωθώντας τους να περάσουν παράνομα στην Πολωνία. Η Λευκορωσία έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη την κατηγορία.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα βήματα που έχει κάνει η Λευκορωσία προκειμένου να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες στα σύνορα, ανέφερε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ