Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Νοε-2021 16:51

  Έρευνα ΕΚΤ: Οι καταναλωτές περιμένουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετά το πρόσφατο άλμα

  Έρευνα ΕΚΤ: Οι καταναλωτές περιμένουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετά το πρόσφατο άλμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές περιμένουν ο ετήσιος πληθωρισμός να σκαρφαλώσει στο 3% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, πριν αρχίσει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της κεντρικής τράπεζας.

  Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο 4,1% τον Οκτώβριο και οι αναλυτές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ το επόμενο έτος, καθώς το άλμα των τιμών στην ενέργεια και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφοδοτούν τις ανοδικές πέσεις.

  Η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ δείχνει ότι οι καταναλωτές περιμένουν η ετήσια αύξηση των τιμών να διαμορφωθεί στο 3% για τους επόμενους 12 μήνες για να υποχωρήσει στο 2% το έτος για τα επόμενα τρία χρόνια.

  "Σε μεγάλο βαθμό, τα νοικοκυριά γνωρίζουν πολύ καλά το γεγονός ότι υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο άλμα του πληθωρισμού και σε αυτό το πλαίσιο αναθεωρούν ανοδικά την εκτίμηση τους για το επόμενο 12μηνο", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. 

  "Ωστόσο, δεν αλλάζουν, τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου όρου, τις εκτιμήσεις τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον κατά τον μέσο όρο, οι καταναλωτές συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η απότομη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι πιθανώς προσωρινή".

  Η έρευνα της ΕΚΤ έγινε με τη συμμετοχή περίπου 10.000 καταναλωτών σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

  Επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2023 "βλέπει" η Κομισιόν

  Μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2023 περιμένει εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αν και αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το 2021 και το 2022.

  Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να κορυφωθεί στο 2,4% το 2021, και στη συνέχεια να μειωθεί σε 2,2% το 2022 και σε 1,4% το 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να μειωθούν σταδιακά. 

  Στην ανάλυση της η Κομισιόν σημειώνει ότι η έντονη άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά φαίνεται επίσης να συνδέεται με ευρύ φάσμα οικονομικών προσαρμογών μετά την πανδημία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα είναι σε μεγάλο βαθμό μεταβατικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ