Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Νοε-2021 12:03

  Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Στο 5% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 - Τι λέει για τον πληθωρισμό

  Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Στο 5% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 - Τι λέει για τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέχιση της ανάπτυξης προβλέπει η Κομισιόν για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέποντας στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις ότι θα αναπτυχθεί κατά 5% για το 2021 συνολικά στις 27 χώρες της ΕΕ και στις 19 της ευρωζώνης.

  Η εκτίμηση είναι υψηλότερη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη του καλοκαιριού.

  Το 2022, η ώθηση από την επαναλειτουργία της οικονομίας αναμένεται να ξεθωριάσει, με τα προβλήματα στον εφοδιασμό και τις πιέσεις από τις ενεργειακές τιμές να υποχωρούν.

  Όπως εκτιμά η Κομισιόν, η ανάπτυξη αναμένεται να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τις υψηλές αποταμιεύσεις, τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και την πλήρη ανάπτυξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Η οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ επομένως προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4,3% το 2022 (όπως και στην ευρωζώνη), προτού υποχωρήσει στο 2,5% το 2023 (και στο 2,4% στην ευρωζώνη).

  Είναι σημαντικό ότι αν και ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να παραμείνει άνισος μεταξύ των χωρών και των κλάδων, η ΕΕ προβλέπεται να επιστρέψει σε πορεία οικονομικής σύγκλισης.

  Μέχρι τις αρχές του 2023, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συγκλίνει στη σταθερή αναπτυξιακή πορεία που η οικονομία επρόκειτο να ακολουθήσει πριν από την πανδημία.

  Πότε προβλέπεται κορύφωση του πληθωρισμού

  Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, η Κομισιόν τονίζει ότι μετά από αρκετά χρόνια χαμηλού πληθωρισμού, η ισχυρή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει συνοδευτεί από την ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε υψηλό 10 ετών τον Σεπτέμβριο, στο 2,4%, και οι αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν ακόμη υψηλότερα, στο 4,1%.

  Αυτή η ταχεία αύξηση αποτυπώνει σε έναν μεγάλο βαθμό ότι οι παράγοντες που προκάλεσαν την πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, παύουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το 2021.

  Τους τελευταίους μήνες, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ήταν πολύ υψηλότερες των προ πανδημίας επιπέδων, και έχουν τροφοδοτήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξήσεις στις τιμές έχουν γίνει ευρείες, εξαιτίας των προβλημάτων στον εφοδιασμό.

  Ως αποτέλεσμα, ο δομικός πληθωρισμός (εκτός της ενέργειας κι των μη επεξεργασμένων τροφίμων), διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021.

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί στο 3,7% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, και θα συνεχίσει στο α΄ εξάμηνο του 2022.

  Δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με το άνοιγμα μετά την πανδημία και την επακόλουθη οικονομική προσαρμογή, οι τρέχουσες υψηλές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό παροδικές.

  Αφού φτάσει στο 2,4% το 2021, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023, καθώς οι τιμές ενέργειας αναμένεται να αρχίσουν σταδιακά να εξισορροπούνται, από το β΄ εξάμηνο του επομένου έτους, και να επιλύονται τα προβλήματα στην προμήθεια και στη ζήτηση.

  Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά τι υψηλότερα, στο 2,6% το 2021, στο 2,5% το 2022, και στο 1,6% το 2023.

  Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τον κορονοϊό

  Αν και η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, ο κορονοϊός δεν έχει ακόμη ηττηθεί και η ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξή του, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.

  Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων σε πολλές χώρες, ίσως οσηγήσει σε επανεισαγωγή των περιορισμών, με αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

  Στην ΕΕ, αυτό το ρίσκο αφορά ιδιαίτερα στα κράτη-μέλη με σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.

  Όπως προβλέπεται από τις νέες μετρήσεις της Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο η αβεβαιότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το peak στο οποίο βρέθηκε στο πρώτο κύμα των μολύνσεων, αλλά παρέμεινε υψηλότερα των προ πανδημίας επιπέδων.

  Εκτός από τους κινδύνους σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, οικονομικοί κίνδυνοι επίσης συνδέονται με τον πιθανό παρατεταμένο αντίκτυπο των σημερινών προβλημάτων στην προσφορά.

  Οι εκτιμήσεις μπορεί να αναθεωρηθούν ανοδικά εάν υπάρξουν πιθανά ισχυρά κέρδη στην αποδοτικότητα και επιτευχθεί διαρκής πρόοδος στην παραγωτικότητα, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών που επέβαλλε η νέα κατάσταση μετά την πανδημία.

  Οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι συνοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι καθοριστικές από την άποψη αυτή.

  Ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται εάν επιμείνουν οι περιορισμοί στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών περάσουν στις τιμές καταναλωτή.

  Ποιες οι προβλέψεις για Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

  Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν τοποθετούν την ανάπτυξη στο 2,7% το 2021 μετά την ύφεση του 2020 κατά 4,6%. Η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2022 για να επιβραδύνει το 2023 στο 1,7%.

  Για τη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν προβλέπει άλμα της ανάπτυξης στο 6,5% το 2021 μετά την ιστορική ύφεση του 2020 κατά 7,9%. Το επόμενο έτος η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,8% για να επιβραδύνει το 2023 στο 2,3%. 

  Η ιταλική οικονομία αναμένεται φέτος να εμφανίσει ανάπτυξη 6,2% μετά την κατρακύλα του 2020 κατά 8,9%. Το 2022 το ιταλικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,3% και το 2023 κατά 2,3%, με βάση τις προβλέψεις της Επιτροπής. 

  Τέλος, για την Ισπανία, η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη 4,6% φέτος μετά την ύφεση του 2020 κατά 10,8%. Για το 2022 η Επιτροπή περιμένει το ισπανικό ΑΕΠ να αναπτυχθεί κατά 5,5% και για το 2023 κατά 4,4%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ