Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 23:40

  Μπορέλ: Η ΕΕ συνεργάζεται με χώρες προέλευσης - διέλευσης για να μπει τέλος στις ενέργειες Λουκασένκο

  Μπορέλ: Η ΕΕ συνεργάζεται με χώρες προέλευσης - διέλευσης για να μπει τέλος στις ενέργειες Λουκασένκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται "στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης" για να μπει τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

  Ειδικότερα, στην ανακοίνωση για την κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι "η ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας για πολιτικούς σκοπούς έχει λάβει νέα ανησυχητική διάσταση τις τελευταίες ημέρες. Ομάδες μεταναστών συνοδεύονται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας προς τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ με στόχο να εξαναγκάσουν τις παράνομες εισόδους".

  "Αυτό δείχνει τον κυνισμό του καθεστώτος της Λευκορωσίας που αναζωπυρώνοντας την κρίση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση στη χώρα, όπου η βίαιη καταστολή και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και επιδεινώνονται" προσθέτει.

  Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει ότι "η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά το καθεστώς Λουκασένκο επειδή θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τις ζωές και την ευημερία ανθρώπων. Όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία έχει δεσμευτεί η Λευκορωσία" και συμπληρώνει ότι "τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες απαιτούν ισχυρή διεθνή αντίδραση και συνεργασία προκειμένου να λογοδοτήσει το καθεστώς της Λευκορωσίας για αυτές τις παραβιάσεις. Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να έχουν άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας".

  "Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που πλήττονται από αυτήν την υβριδική επίθεση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσους έχουν πληγεί πιο άμεσα. Οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τις ενέργειές μας, ιδίως όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  "Συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για να βάλουμε τέλος στις ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο. Αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον των πολιτών των χωρών καταγωγής. Επικροτούμε τις προσπάθειες χωρών, όπως το Ιράκ, που κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση" επισημαίνεται.

  Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι "η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση που χρηματοδοτείται από το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης εμπορίας μεταναστών, που οργανώνεται από το καθεστώς της Λευκορωσίας, μεταξύ άλλων με την επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων ώστε η ΕΕ να μπορεί να στοχεύσει όσους εμπλέκονται και συμβάλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Λουκασένκο που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή".

  "Θα συνεχίσουμε επίσης να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς εναντίον των πολιτών του και να εξετάζουμε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων και να υποστηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας" καταλήγει η ανακοίνωση.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ