Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Νοε-2021 19:29

  Daly (Fed): Ο πληθωρισμός θα μετριαστεί, απαιτείται υπομονή

  Daly (Fed): Ο πληθωρισμός θα μετριαστεί, απαιτείται υπομονή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πεποίθησή της ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί μόλις υποχωρήσει η πανδημία εξέφρασε την Τετάρτη η πρόεδρος της Federal Reserve Mary Daly, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι θα ήταν "πολύ πρόωρο” να αυξηθούν τα επιτόκια τώρα ή ακόμη και να επιταχυνθεί η μείωση της αγοράς ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

  "Η αβεβαιότητα απαιτεί να περιμένουμε και να παρακολουθούμε με εγρήγορση”, τόνισε η Daly σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Σε μια ένδειξη για την οικονομική πρόοδο που έχει σημειωθεί από τότε που κυκλοφόρησαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού στα τέλη του περασμένου έτους, η Fed την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε να περιορίζει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

  Οποιεσδήποτε αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της Fed πάντως, με μικρή πλειοψηφία, να θεωρούν ότι αυτές δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν από το 2023.

  Το χρονοδιάγραμμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed προκαλεί επικρίσεις από ορισμένες πλευρές που θεωρούν ότι ενδεχομένως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να βρεθεί να "κυνηγά” τις εξελίξεις.

  Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στις ΗΠΑ στο 6,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

  Πρόκειται για υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε η Daly, και επώδυνο, αλλά οφείλεται στα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων και στην υψηλή ζήτηση που θα εξασθενίσει όσο η πανδημία εξασθενεί. Ομοίως, η προσφορά εργασίας είναι περιορισμένη λόγω των φόβων και των επιπτώσεων του κορονοϊού.

  Η νομισματική πολιτική της Fed δεν μπορεί να επηρεάσει ζητήματα που σχετίζονται με την προσφορά, πρόσθεσε η Daly, εξηγώντας ότι αν συσφίξει τώρα την πολιτική της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος των επενδύσεων και να επιβραδύνει την πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ