Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 15:00

  Κύπρος: Αυτό είναι το "ισραηλινό μάτι" επιτήρησης στην "Πράσινη Γραμμή"

  Κύπρος: Αυτό είναι το "ισραηλινό μάτι" επιτήρησης στην "Πράσινη Γραμμή"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισραήλ και Κύπρος υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη μια σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης της "Πράσινης Γραμμής".

  Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, η εταιρεία που θα αναλάβει να δημιουργήσει την πλατφόρμα είναι η Elbit Systems. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Yair Kulas, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, γνωστό ως SIBAT, και τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο.

  Όπως μεταδίδει το Sigmalive.com, ο εκπρόσωπος Τύπου του  Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, αντισυνταγματάρχης Χρήστος Πιερής, φέρεται να είπε στο Bloomberg, ότι το σύστημα θα αναπτυχθεί στην αξία των 27,5 εκατομμύρια ευρώ και θα παρέχει 24ωρη παρακολούθηση μέσω καμερών της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας Elbit Systems, πρόκειται για όμιλο υψηλής τεχνολογίας που ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στον τομέα της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας. Αναπτύσσει και παρέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αερομεταφερόμενων, χερσαίων και ναυτικών συστημάτων και προϊόντων για άμυνα, εσωτερική ασφάλεια και εμπορικές εφαρμογές.

  Όπως αναφέρεται, ειδικά για τα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης, η εταιρεία  διαθέτει μέσα για όλες τις εφαρμογές μακρινής-μακρινής εμβέλειας. Εγκατεστημένα σε κινητές πλατφόρμες, καθώς και σε σταθερούς πύργους και πυργίσκους, αυτά τα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών τακτικής υψηλής ποιότητας για το πεζικό, το πυροβολικό και άλλες επίγειες δυνάμεις.

  Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν στις δυνάμεις αναγνώρισης να ενισχύσουν τον συνεργατικό σχεδιασμό και να διεξάγουν δραστηριότητες ρουτίνας πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και κυριαρχίας εδάφους μέσω της κοινής χρήσης μιας κοινής επιχειρησιακής εικόνας (COP). Επιπλέον, τα συστήματα επιτρέπουν την παρακολούθηση/παρακολούθηση συμβάντων και τη διαλειτουργικότητα διαφόρων πόρων και υπηρεσιών μεταξύ των δυνάμεων αναγνώρισης εντός του πεδίου ελέγχου.

  Η Elbit Systems έχει υπηρεσίες που  περιλαμβάνουν ενσωματωμένες πλατφόρμες που είναι εξοπλισμένες με κάμερες LRF, CCD και FLIR, και επιπλέον των ελαφριών φορητών συστημάτων.

  Η ανησυχία της Άγκυρας

  Σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία, η Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) σημείωσε ότι καθώς οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ισχυρότερες σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

  Σύμφωνα με το Sigmalive.com, η Lindenstrauss είπε πως "στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων, οι ισραηλινές εταιρείες έχουν υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα και τώρα και με την Κύπρο", για να προσθέσει πως "υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ανησυχία στην Τουρκία ότι το Ισραήλ θα εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό με τρόπο που θα προκαλέσει αυξανόμενες τριβές μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ