Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Νοε-2021 11:49

  Enria (ΕΚΤ): Η πανδημία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τις τράπεζες στην Ευρώπη

  Enria (ΕΚΤ): Η πανδημία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τις τράπεζες στην Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία για να ξεκινήσουν να αντιμετωπίζουν μακροχρόνια ζητήματα που επιβαρύνουν την κερδοφορία τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανώτατη ρυθμιστική αρχή.

  "Υπήρξε μια μακρά περίοδος κατά την οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες έμοιαζα να περιμένουν τον Γκοντό των επιτοκίων για να αυξήσουν και να ανοικοδομήσουν τα περιθώρια τους”, ανέφερε ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

  "Με την πανδημία, κατάλαβαν ότι πρέπει να αναλάβουν δράση”, πρόσθεσε.

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν να ανακάμψουν από την κρίση του 2008 στον ίδιο βαθμό που το έκαναν οι αμερικανικές ανταγωνιστικές τους, επειδή τους πήρε περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσουν οικονομική ισχύ και να καθαρίσουν τα συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια.

  Ενώ ο Enria προηγουμένως έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να αναδιαρθρώσει την διασπασμένη τραπεζική αγορά της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι τράπεζες επίσης πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους αντί να γκρινιάζουν για τους κανόνες.

  Η υστέρηση της κερδοφορίας έχει τις ρίζες της σε "δομικές αδυναμίες” όπως η αναποτελεσματικότητα του κόστους, τα επιχειρηματικά μοντέλα που δεν έχουν εστίαση και τις ανεπαρκείς επενδύσεις στη ψηφιακή τεχνολογία, ανέφερε ο Enria.

  Ο Enria, δήλωσε επίσης πως είναι "χαρούμενος” που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία εδώ και έξι συνεχόμενα τρίμηνα και δημιουργούν κέρδη αντίστοιχα με τα προ πανδημίας επίπεδα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις τους.

  Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων ήταν θετικό για τις τράπεζες μέχρι τα μέσα του 2020, ωστόσο αρνητικές επιπτώσεις έχουν κυριαρχήσει έκτοτε και αυτές "είναι πιθανό να παραμείνουν για κάποιο διάστημα”.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ