Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 13:08

  Lane (ΕΚΤ): Η κατάσταση στην ευρωζώνη με τον πληθωρισμό δεν είναι ίδια με αυτή της δεκαετίας του '70

  Lane (ΕΚΤ): Η κατάσταση στην ευρωζώνη με τον πληθωρισμό δεν είναι ίδια με αυτή της δεκαετίας του '70
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, δήλωσε ότι η περίοδος "απροσδόκητα υψηλών” αυξήσεων των τιμών καταναλωτή, δεν προϊδεάζει για ένα αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό που αντιμετώπισαν οι οικονομίες παγκοσμίως στη δεκαετία του 1970.

  "Εάν κοιτάξουμε την κατάσταση μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ χαμηλός, κάτω από τον στόχο μας του 2%”, δήλωσε μιλώντας στην ισπανική El Pais.

  "Αυτή η περίοδος πληθωρισμού είναι πολύ ασυνήθιστη και προσωρινή, και όχι μια ένδειξη μιας χρόνιας κατάστασης. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη δεκαετία του 1970 και του 1980”, πρόσθεσε.

  Οι δηλώσεις αυτές προωθούν μια άποψη που αμφισβητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από επενδυτές που φάνηκαν να αμφιβάλλουν για την ανάλυση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, και για τη δέσμευση της να διατηρήσει τα επιτόκια ιδιαίτερα χαμηλά στο επόμενο έτος.

  Το δ.σ. της ΕΚΤ δείχνει επίσης σημάδια διάσπασης σε ό,τι αφορά στο πού θα κινηθούν οι τιμές. Η Lagarde έχει τονίσει πώς οι αξιωματούχοι παρακολουθούν τις τιμές για σημάδια μετατόπισης των κινδύνων, αν και ο Lane επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απειλής μέχρι στιγμής”.

  "Θα έχουμε το νου μας για μη βιώσιμα πρότυπα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις που είναι ανεπιθύμητες από την σκοπιά του πληθωρισμού. Αλλά  επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω: δεν το βλέπουμε αυτό τώρα. Είναι περισσότερο ο παράγοντας κινδύνου τον οποίο πρέπει να προσέξουμε”, ανέφερε.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ