Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Νοε-2021 21:15

  Berkshire Hathaway: Αύξηση 18% στα λειτουργικά κέρδη το γ' τρίμηνο

  Berkshire Hathaway: Αύξηση 18% στα λειτουργικά κέρδη το γ' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διψήφια αύξηση των λειτουργικών κερδών της κατέγραψε στο τρίτο τρίμηνο του έτους η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, χάρη στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των δραστηριοτήτων της στους τομείς των σιδηροδρόμων, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της ενέργειας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τη ρευστότητα της εταιρείας μάλιστα να σκαρφαλώνει σε νέα επίπεδα ρεκόρ καθώς ο "Μάντης της Όμαχα” τηρεί στάση αναμονής.

  Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος Berkshire Hathaway ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη ύψους 6,47 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του έτους, αυξημένα κατά 18% σε σύγκριση με τα 5,48 δισ. δολάρια που εμφάνισε το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

  Η Berkshire ανέφερε ότι οι μυριάδες επιχειρήσεις της έχουν ωφεληθεί από την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς η ζήτηση ξεκίνησε να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Τα λειτουργικά κέρδη από τους τομείς των σιδηροδρόμων, κοινής ωφέλειας και ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 11% στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, φτάνοντας στα 3,03 δισ. δολάρια.

  "Ξεκινώντας το τρίτο τρίμηνο του 2020, πολλές από τις επιχειρήσεις μας παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που αντανακλά την υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση”, ανέφερε η Berkshire στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, προσθέτοντας: "Η έκταση των επιπτώσεων σε μακροπρόθεσμη βάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα φάση”.

  Ρευστότητα ρεκόρ

  Εν τω μεταξύ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η διαθέσιμη ρευστότητα της Berkshire σκαρφάλωσε στο ποσό ρεκόρ των 149,2 δισ. δολαρίων, από 144,1 δισ. δολάρια που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Εξέλιξη που οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια σημαντική εξαγορά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αποτιμήσεις έχουν χτυπήσει επίπεδα ρεκόρ και έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

  Η εταιρεία, μάλιστα, διαθέτει ρευστότητα ρεκόρ παρά τις επιθετικές επαναγορές μετοχών που έχει πραγματοποιήσει. Σημειώνετια ότι η Berkshire προέβη σε επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 7,6 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του έτους, αυξάνοντας τη σχετική δαπάνη σε επίπεδο εννεαμήνου στα 20,2 δισ. δολάρια. Πέρυσι, η εταιρεία είχε δαπανήσει το ποσό ρεκόρ των 24,7 δισ. δολαρίων για επαναγορές ιδίων μετοχών.

  Τα συνολικά κέρδη, που αντικατοπτρίζουν τις επενδύσεις τις Berkshire, μειώθηκαν στα 10,3 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση άνω του 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η συνολική απόδοση των επενδύσεων της Berkshire διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 24,8 δισ. δολαρίων πριν από έναν χρόνο.

  Ο "Μάντης της Όμαχα”, πάντως, καθησύχασε τους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις τριμηνιαίες μεταβολές των επενδυτικών κερδών ή απωλειών.

  "Το ποσό των επενδυτικών κερδών/ζημιών σε οποιοδήποτε τρίμηνο συνήθως δεν έχει νόημα και παρέχει στοιχεία για τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή που μπορεί να είναι εξαιρετικά παραπλανητικά για επενδυτές που έχουν ελάχιστη ή καθόλου γνώση των λογιστικών κανόνων", ανέφερε ο όμιλος στην τριμηνιαία έκθεσή του.

  Η μετοχή της Berkshire έχουν σημειώσει κέρδη άνω του 24% φέτος και διαπραγματεύεται περίπου 2% χαμηλότερα από το υψηλό που κατέγραψε τον Μάιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ