Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 14:23

  ΒοΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τις προσδοκίες για αύξηση

  ΒοΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τις προσδοκίες για αύξηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τα επιτόκια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μια αύξηση, που θα την καθιστούσε την πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως που θα αύξανε τα επιτόκια μετά την πανδημία.

  Η ΒοΕ διατήρησε ωστόσο ζωντανή την προσδοκία για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σύντομα, δηλώνοντας ότι πιθανώς θα πρέπει να αυξήσει το τραπεζικό επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% στους επόμενους μήνες, εάν η οικονομία τα πάει όπως αναμένεται.

  Τα επτά από τα εννέα μέλη της, ψήφισαν να ανασταλεί η αύξηση των επιτοκίων προς το παρόν, ώστε να φανεί πόσοι άνθρωποι έμειναν άνεργοι μετά τη λήξη του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας.

  Μόλις δύο μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (ο υποδιοικητής Dave Ramsden και ο Michael Saunders) ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης.

  Η προσεκτική προσέγγιση της ΒοΕ έρχεται μια ημέρα αφότου η Fed στις ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αυτόν τον μήνα, σε έναν προάγγελο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων που αναμένουν οι επενδυτές στα μέσα του 2022.

  Η ΕΚΤ ήταν πιο σαφής σχετικά με την αποφασιστικότητα της να διατηρήσει το πρόγραμμα στήριξης στην οικονομία της ευρωζώνης.

  Η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ ήταν πολύ απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια στο επόμενο έτος.

  Στην ανακοίνωση της η BoE τόνισε πως η επιτροπή ψήφισε 6-3 υπέρ του να επιτραπεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να φτάσει στο πλήρες μέγεθος του, των 875 δισ. στερλίνων.

  Η ΒοΕ τόνισε πως τα περισσότερα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να πιστεύουν ότι "έχει νόημα να περιμένουν για υψηλότερο πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα στην αγορά εργασίας”, προτού αποφασίσουν να χαλαρώσουν τη στήριξη -σε μια προειδοποίηση ενάντια στις πρόωρες εκτιμήσεις για σύσφιξη.

  Οι νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας έδειξαν μια πιο αδύναμη εικόνα για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που συνεχίστηκαν βραχυπρόθεσμα.

  Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο α΄ τρίμηνο του 2022, αργότερα από την πρόβλεψη της ΒοΕ τον Αύγουστο, που ανέμενε ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

  Οι εκτιμήσεις για το 2021 περιορίστηκαν ελαφρώς στο 7% και για το 2022 στο 5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 6%.

  Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1,5% το 2023 και στο 1% το 2024.

  Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 5% τον Απρίλιο του επομένου έτους, κυρίως εξαιτίας των ενεργειακών τιμών, προτού υποχωρήσουν λίγο κάτω από τον στόχο της ΒοΕ για 2% στο τέλος της τριετούς περιόδου πρόβλεψης.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ