Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 12:10

  Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Νορβηγία από τη Norges Bank

  Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Νορβηγία από τη Norges Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγία διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25%, όπως αναμενόταν, και επαναδιατύπωσε ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω αύξηση αργότερα φέτος.

  Τον Σεπτέμβριο, η Norges Bank εγινε η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που αύξησε τα επιτόκια μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν αύξηση το βασικό επιτόκιο στο 0,25% από το μηδέν, ενώ έκανε λόγο και για νέα άνοδο τον Δεκέμβριο.

  Το άνοιγμα της κοινωνίας έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη της νορβηγικής οικονομίας, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στο επίπεδο προ πανδημίας, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  "Βασισμένη στην τρέχουσα αξιολόγηση της Επιτροπής για τις προοπτικές και την ισορροπία του ρίσκου, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί τον Δεκέμβριο”, ανακοίνωσε ο διοικητής Oystein Olsen.

  Οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός διαμορφώνεται χαμηλότερα του στόχου, πιθανότατα θα αυξηθεί από την υψηλότερη οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση των μισθών, με την ανατίμηση της κορόνας να οδηγείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

  Η τράπεζα πρόσθεσε πως τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάκαμψη και να συμβάλουν στον υψηλότερο πληθωρισμό.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ