Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Νοε-2021 11:01

  Ευρωζώνη: Σε χαμηλό έξι μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit

  Η Ευρωζώνη βυθίζεται στο χρέος, η ΕΚΤ σε ετοιμότητα για νέα βήματα.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Οκτώβριο, καθώς τα προβλήματα με τα logistics και την εφοδιαστική αλυσίδα σε σχέση με την πανδημία, οδήγησαν τις τιμές εισαγωγών στην μεγαλύτερη αύξηση των δύο τελευταίων δεκαετιών.

  Οι κυβερνητικοί περιορισμοί αίρονται στην ευρωζώνη, αλλά οι ελλείψεις πρώτων υλών στον μεταποιητικό τομέα επηρεάζουν την ανάπτυξη και η ζήτηση που απελευθερώθηκε σε όλο τον κλάδο των υπηρεσιών, εξασθενεί.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit διαμορφώθηκε σε χαμηλό εξαμήνου, στις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 56,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 54,3 μονάδες.

  "Η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί κατακόρυφα στην αρχή του δ’ τριμήνου, με την μεταποίηση να περιορίζεται από τα προβλήματα στην προσφορά και τον τομέα των υπηρεσιών να χάνει το momentum, καθώς η ανάκαμψη από τα lockdowns εξασθενεί”, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

  Ο ΡΜΙ υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου, στις 54,6 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 56,4 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 54,7 μονάδων.

  Η ζήτηση μειώθηκε και ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στις 55,1 από τις 55,3 μονάδες.

  Ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή τον προηγούμενο μήνα, περιορίστηκε από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις 58,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 58,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Markit στις 2 Νοεμβρίου.

  Τα εφοδιαστικά προβλήματα έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και ο σύνθετος δείκτης τιμών εισαγωγών σημείωσε άνοδο στις 73,2 μονάδες από τις 70,9 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας στα μέσα 1998.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ