Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Νοε-2021 12:41

  Λαγκάρντ: Εξαιρετικά απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022, τον Δεκέμβριο οι ανακοινώσεις για το PEPP

  Λαγκάρντ: Εξαιρετικά απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022, τον Δεκέμβριο οι ανακοινώσεις για το PEPP
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον Δεκέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για την πορεία των επιτοκίων εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση το επόμενο έτος. 

  "Όσον αφορά την προσαρμογή των αγορών ομολόγων στη μετά την πανδημία εποχή, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο", δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Λισαβόνα. "Ακόμα και μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης λόγω της πανδημίας, θα είναι ακόμα σημαντικό η νομισματική πολιτική – και αυτό περιλαμβάνει και την κατάλληλη προσαρμογή των αγορών ομολόγων – να στηρίζει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%", πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

  Για τα επιτόκια, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι στις ενδείξεις που έχει δώσει η ΕΚΤ για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής (forward guidance) η κεντρική τράπεζα καθόρισε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιηθούν, πριν δρομολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων. 

  "Παρά την πρόσφατη άνοδο, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές", ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι είναι "εξαιρετικά απίθανο" οι προϋποθέσεις αυτές να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος.

  Η ΕΤΚ περιμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2022 μετά το πρόσφατο ράλι που τον οδήγησε πάνω από το 4% τον Οκτώβριο, αν και η Λαγκάρντ παραδέχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποκλιμάκωση των τιμών.

  "Αναμένουμε ότι [ο πληθωρισμός] θα αυξηθεί περισσότερο το τρέχον έτος. Όμως, ενώ η φάση υψηλότερου πληθωρισμού που διανύουμε επί του παρόντος θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, περιμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί εντός του επόμενου έτους", δήλωσε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση πολιτικής στις 28 Οκτωβρίου. 

  Οι αγορές έχουν αρχίσει να βλέπουν μια αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, οδηγώντας σε ράλι το κόστος δανεισμού για χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, όπως σημειώνει το Reuters. Το spread στα ιταλικά με τα γερμανικά ομόλογα ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 12 μηνών αυτή την εβδομάδα, στις 130 μονάδες βάσης, εν μέσω των εντεινόμενων εικασιών για μια αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2022. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ