Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Νοε-2021 10:27

  CNBC: Σε ισχύ τον Ιανουάριο η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως, αφήνοντας "εκτός" τις ΗΠΑ

  CNBC: Σε ισχύ τον Ιανουάριο η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως, αφήνοντας "εκτός" τις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ισχύ τίθεται τον Ιανουάριο του 2022 η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα και αποκλείει τις ΗΠΑ, αφού Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι επικύρωσαν την RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership - Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση).

  Η RCEP υπογράφηκε πέρυσι από 15 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Πρόκειται για τα 10 μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και πέντε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους, τις: Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

  Η Αυστραλία ανέφερε σε δήλωσή της την Τρίτη ότι η επικύρωση της συμφωνίας -μαζί με εκείνη της Νέας Ζηλανδίας- ανοίγει τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία την 1η Ιανουαρίου 2022, "ορόσημο" για την RCEP.

  Η RCEP θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τουλάχιστον έξι μέλη της ASEAN και τρία μη μέλη της ASEAN που την έχουν υπογράψει.

  Οι χώρες της ASEAN που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία μέχρι στιγμής είναι το Μπρουνέι, η Καμπότζη, το Λάος, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας. Εκτός από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, άλλες χώρες εκτός ASEAN που έχουν επίσης επικυρώσει την RCEP είναι η Κίνα και η Ιαπωνία.

  Η RCEP καλύπτει μια αγορά 2,2 δισ. ανθρώπων και 26,2 τρισ. δολαρίων παγκόσμιας παραγωγής. Η εταιρική σχέση θα δημιουργήσει μια εμπορική ομάδα που θα καλύπτει περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και της παγκόσμιας οικονομίας.

  Είναι επίσης μεγαλύτερη από άλλα περιφερειακά εμπορικά μπλοκ, όπως η συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Οι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι τα οικονομικά οφέλη της RCEP θα είναι ήπια στα αρχικά στάδια και θα χρειαστεί η πάροδος ετών για να υλοποιηθούν.

  Παρόλα αυτά, η συμφωνία θεωρείται ευρέως μια γεωπολιτική νίκη της Κίνας σε μια εποχή που η οικονομική επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό έχει μειωθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ