Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Νοε-2021 16:17

  ISM: Μικρή επιβράδυνση για τον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

  ISM: Μικρή επιβράδυνση για τον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο καθώς οι νέες παραγγελίες έπεσαν σε χαμηλό 16 μηνών και τα εργοστάσια συνέχισαν να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο δείκτης της εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας υποχώρησε στις 60,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 61,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

  Το όριο πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της μεταποίησης, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 60,5 μονάδες.

  Η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις σε όλες τις βιομηχανίες καθώς οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν αντιμέτωπες με διαταραχές λόγω πανδημίας. Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που προκλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα, συνέβαλαν στον περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης στον χαμηλότερο ρυθμό της σε πάνω από ένα χρόνο το γ' τρίμηνο.

  Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε κλάδο. Εκτός από το κλείσιμο της άνοιξης του 2020, το οποίο μείωσε σοβαρά την παραγωγή, το τρίτο τρίμηνο ήταν η χειρότερη περίοδος για την παραγωγή οχημάτων από τις αρχές του 2009, αναφέρει το Reuters. Οικονομολόγοι και επιχειρήσεις αναμένουν ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι το 2022.

  Ο δείκτης του ISM για τις παραδόσεις προμηθευτών αυξήθηκε στις 75,6 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 73,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η ένδειξη πάνω από το 50% υποδηλώνει πιο αργές παραδόσεις. Η μεγαλύτερη αναμονή για υλικά σήμαινε ότι ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίστηκε. Ο δείκτης για τις τιμές που πληρώνουν οι κατασκευαστές αυξήθηκε στις 85,7 μονάδες από τις 81,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

  Τα υψηλότερα κόστη μεταφέρονται στους καταναλωτές, γεγονός που, μαζί με την αυξανόμενη αύξηση των μισθών, δημιουργεί ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος παρά παροδικός, όπως έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ. Η κυβέρνηση ανέφερε την Παρασκευή ότι η αύξηση των μισθών το γ' τρίμηνο ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί.

  Ο υποδείκτης για τις προσδοκώμενες παραγγελίες του ISM μειώθηκε στις 59,8 μονάδες τον Οκτώβριο, στη χαμηλότερη ένδειξη από τον Ιούνιο του 2020, από τις 66,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ