Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Οκτ-2021 19:35

  Η "συγγνώμη" Μπάιντεν σε Μακρόν: Φερθήκαμε αδέξια στην υπόθεση με την Αυστραλία

  Η "συγγνώμη" Μπάιντεν σε Μακρόν: Φερθήκαμε αδέξια στην υπόθεση με την Αυστραλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η κυβέρνησή του κινήθηκε "αδέξια" στον χειρισμό της νέας αμυντικής συμφωνίας ασφαλείας με τη Βρετανία και την Αυστραλία (AUKUS) έναντι της Γαλλίας, κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να επανοικοδομήσει την ιστορική συμμαχία των δύο χωρών.

  "Αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο και δεν έγινε με ιδιαίτερη λεπτότητα και ευγένεια", είπε ο κ. Μπάιντεν, καθήμενος δίπλα από τον κ. Μακρόν στη Ρώμη, συζητώντας μαζί του λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G20).

  "Είχα μείνει με την εντύπωση, αρκετά νωρίτερα, ότι η Γαλλία ήταν ενήμερη" για τη συμφωνία, είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

  "Είναι τόσο πολλά εκείνα που έχουμε κάνει μαζί, υποφέρει από κοινού, που έχουμε γιορτάσει ο ένας δίπλα στον άλλο", συνέχισε. "Η Γαλλία είναι ένας εξαιρετικά, εξαιρετικά πολύτιμος εταίρος μας".

  Ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος χαιρέτισε τον Τζ. Μπάιντεν με ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο, είπε από την πλευρά του ότι το Παρίσι και η Ουάσινγκτον εργάζονται προς την επίτευξη ενός ισχυρότερου συντονισμού και την ενδυνάμωση των δεσμέων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

  "Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι τι θα κάνουμε από κοινού τις επόμενες εβδομάδες, μήνες, χρόνια", σημείωσε.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπονόησε ότι η πρόσφατη διαμάχη θα μπορούσε να λάβει τέλος, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να προληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

  "Ξεκαθαρίσαμε μεταξύ μας ό,τι χρειαζόταν να ξεκαθαριστεί", είπε ο κ. Μακρόν.

  Η συνομιλία των δύο ηγετών έρχεται μετά από έξι εβδομάδες διπλωματικής προσπάθειας, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να ματαιώσει συμβόλαιο αξίας 66 δισ. δολ. για γαλλικά υποβρύχια, το οποίο αντικαταστάθηκε από τη συμφωνία με ΗΠΑ και Βρετανία για παροχή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων δικής τους τεχνολογίας.

  Οι Γάλλοι είχαν εξοργιστεί για το γεγονός ότι δεν γνώριζαν για τη στροφή της Αυστραλίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν να χαρακτηρίζει την κίνηση των τριών αγγλοσαξονικών χωρών "μαχαιριά στην πλάτη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ