Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Οκτ-2021 08:07

  Ράλι στα ναύλα της αγοράς LNG βλέπει η Gaslog του Π. Λιβανού

  Ράλι στα ναύλα της αγοράς LNG βλέπει η Gaslog του Π. Λιβανού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  "Bullish" για την αγορά μεταφοράς LNG είναι η GasLog Partners του Πήτερ Λιβανού, προσβλέποντας σε περαιτέρω άνοδο των ναύλων μέχρι το τέλος του έτους και διατήρηση του θετικού momentum και τους πρώτους μήνες του 2022.

  Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση της ναυτιλιακής, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες συμφωνίες παροχής LNG. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο, με τα αποθέματα σε χαμηλά πολλών ετών.

  Επιπλέον, καταγράφεται ισχυρή ζήτηση από χώρες της Ασίας, με το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς να προέρχεται από τις ΗΠΑ, γεγονός που αυξάνει τα τονο-μίλια (θαλάσσια απόσταση ενός μιλίου που διανύει ένας τόνος φορτίου) και κατ’ επέκταση τα ναύλα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, στις 22 Οκτωβρίου τα ναύλα στη spot για τα TFDE και τα Steam LNG carriers διαμορφώνονταν στα 160.000 δολάρια ημερησίως και 112.500 δολάρια ημερησίως αντίστοιχα, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, με προοπτικές για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

  Αναφορικά με το βιβλίο παραγγελιών που θα καθορίσει και τα επίπεδα προσφερόμενου τονάζ στο μέλλον, η ναυτιλιακή καταγράφει, βασιζόμενη στις εκτιμήσεις του οίκου Poten, 130 πλοία υπό ναυπήγηση, ήτοι το 20% του στόλου στο νερό. Μάλιστα, φέτος έχουν τοποθετηθεί παραγγελίες για 53 πλοία, έναντι 34 πέρυσι. Ωστόσο, σημειώνεται ότι 112 από τα υπό ναυπήγηση πλοία έχουν ήδη συμφωνήσει για πολυετείς ναυλώσεις.

  Θετικό σημάδι για τη ζήτηση στην αγορά μακροπρόθεσμα είναι και οι αρκετές νέες υποδομές στήριξης της εφοδιαστικής LNG που κατασκευάζονται σήμερα και θα είναι διαθέσιμες μέχρι το 2026.

  Στρατηγική επέκτασης

  H εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών στο τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 92% στα 24,7 εκατ. δολάρια, έναντι 12,8 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

  Παράλληλα, τα έσοδα έφτασαν τα 80,5 εκατ. δολάρια, έναντι 72,8 εκατ. δολαρίων, ήτοι αυξήθηκαν κατά 11%. Τα προσαρμοσμένα EBITDA σημείωσαν άνοδο 22% στα 57,3 εκατ. δολάρια από 46,8 εκατ. δολάρια. 

  Mάλιστα, έχουν καλυφθεί κατά 100% οι διαθέσιμες ημέρες ναυλώσεων για φέτος και κατά 76% για το 2022.

  Η ναυτιλιακή θα διανείμει μέρισμα 0,01 δολαρίων ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 12 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

  Με δεδομένο ότι η ζήτηση για LNG αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία επιδιώκει να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονίσει το στόλο, μέσα από κινήσεις συγχώνευσης, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της. 

  Η GasLog Partners είναι θυγατρική του ομίλου GasLog και διαχειρίζεται ένα στόλο 15 LNG carriers.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ