Τετάρτη, 27-Οκτ-2021 20:59
Ρωσία: Χρειάζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική για την επιβράδυνση του πληθωρισμού

Η Ρωσία πρέπει να σκληρύνει τη νομισματική πολιτική για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Alexei Zabotkin, λίγες μέρες μετά αφότου η τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο για να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει στόχο για πληθωρισμό στο 4%, αύξησε το επιτόκιο για έκτη φορά φέτος στο 7,5% - ποσοστό που σημειώθηκε τελευταία φορά στα μέσα του 2019.
Οι πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο 13,6% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ενός έτους, ενώ ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,97% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων. Η κεντρική τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό το επόμενο έτος στο 4-4,5%.
"Για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες από τα σημερινά υψηλά επίπεδα, χρειάζεται μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική", δήλωσε ο Zabotkin.
Ο Kirill Tremasov, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε από τη μεριά του ότι ο πληθωρισμός φέτος είναι πιθανό να πλησιάσει στο ανώτερο επίπεδο της πρόβλεψης της τράπεζας σε ποσοστό μεταξύ 7,4-7,9%.
Η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, προβλέπει το βασικό επιτόκιο στο 8% μέχρι το τέλος του έτους